Formabontó Hírhátshow Fülbemászó Közhang Szinema Teátrum

Naponta friss kulturális hírek a Merlinerben... Merliner és MédiaVolt egyszer egy Filmgyár

2002. december 19.
Duna Tv: tíz év a nemzeti kultúra szolgálatában

Az első magyar műholdas közszolgálati csatorna, a Duna Televízió 1992 szentestéjén, pápai áldással kezdte meg működését. A csatorna ma tíz évvel alapítása után annak ellenére, hogy szinte folyamatosan a politikai támadások kereszttüzében áll, sikeresen tölti be hídszerepét a térségben. Egy közelmúltbeli felmérés is igazolta, hogy az erdélyi magyarok a Budapestről érkező "dunás" híreket favorizálják a leginkább.

De népszerű a műsorfolyam tengeren innen és túl is. Izraelben, a skandináv államokban vagy Amerikában és Ausztráliában, ahol éppen ezekben a hetekben indult el a sugárzás, ugyanúgy odafigyelnek a mértékadó médiumra, mint ahogy a környező országok magyar lakta településein is előszeretettel kapcsolnak a nézők az értékes információiról és igényes kulturális programjairól ismert, garantáltan Big Brother-mentes csatornára. A kulturális és hírcsomagot napi nyolc órában sugárzó tengerentúli program egyébként a Duna tv szellemiségéhez méltóan szenteste indult; az adás digitális technikával jut el az Eutelsat Hotbird IV. műholdján keresztül a világ távoli szegleteibe. A jubiláns televízió sikerét, elfogadottságát jelzi, hogy a délvidéki magyarság Aracs-Főnix díjjal jutalmazta a médiumot. Az indoklás szerint azért "landolhatott" a becses relikvia éppen a Mészáros utcai intézmény vitrinjében, mert a csatorna "az egyetemes magyarság érdekében kimagaslót alkotott, amellyel a délvidékiek köszönetét is kiérdemelte..."

A Duna Tv tíz éves sikertörténetében kiemelt jelentősséggel bírt, hogy az Unesco három esztendeje - a magyar televíziózás történetében egyedülálló módon - nekik ítélte a világ legjobb kulturális televíziójának járó elismerést. A "trófea" átvételét követően sem állt le a gépezet: dacolva a pénzügyi gondokkal, a Sára Sándor örökébe lépő Pekár István vezetésével - külcsín és belbecs tekintetében egyaránt - megújult a csatorna. Egy közelmúltbeli, lapunkban is közölt nézettségi vizsgálatból kiderült: napjainkban a határainkon túl élő magyarok többsége ezt a médiumot tekinti elsődleges hírforrásnak. Sokan úgy érzik, a budapesti székhelyű intézmény már-már a köldökzsinór szerepét tölti be az anyaország és a magyarlakta területek között.

Az eredmények ellenére a csatorna jövője országhatárainkon belül mindig kicsit bizonytalannak tűnik. Az egymást váltó kormányok vezetői ugyanis rendre a düledező Magyar Televíziót juttatják pole pozícióba. Úgy tűnik, elődei gondolatmenetét követi Görgey Gábor kultuszminiszter is, aki a közelmúltban - ünneprontó módon - úgy nyilatkozott: a közmédiát mielőbb demokratizálni kell, és ennek során a konkurens(?) MTV-t pártpolitika-mentes, a nemzeti kultúrát propagáló, kiemelt médiummá kell átalakítani. Bár a Duna Tv jelentőségét, ő sem vitatta, sokat sejtetően azért közölte, hogy ideje lenne megvizsgálni, szükség van-e három közszolgálati csatornára Magyarországon. Mádl Ferenc köztársasági elnök a Kongresszusi Központban megtartott születésnapi összejövetelen már reménykeltőbben fogalmazott: "számon tartjuk és számítunk a Duna Televízióra!"

Feltéve, hogy a (kultur)politikai fuvallatok nem tépázzák meg újra a Mészáros utcai intézményt, 2003-ra stabilizálódni látszik a helyzetük. Négy év után ugyanis most először vághat neki veszteség nélkül az új esztendőnek a Duna Televízió Rt. A csatorna 1998 óta veszteséges volt, ámde 2002-ben az üzleti tervnek eleget téve sikerült a gazdálkodást nullszaldóssá tenniük. Az is jelzésértékű, hogy Lyon, Bukarest és Isztambul után nemrégiben Budapesten ülésezett a The Bruges Group (Európai Transznacionális Televíziók Szövetsége), s e rendezvény házigazdája a Duna Televízió volt. A küldöttek a budapesti találkozón kidolgoztak egy speciális műsorcsomagot, amellyel reményeik szerint Ázsiában és Észak-Afrikában, továbbá az Amerikai Egyesült Államokban az eddiginél hatékonyabban képviselhetik majd az európai kultúrát.

A 2002. december 18. óta műsorait digitálisan is sugárzó Duna tévé saját műsorain belül igyekezett feleleveníteni a tíz esztendő legszebb pillanatait. A televízió belső pályázatot hirdetett egy képes "önéletrajz" elkészítésére: decemberben kétszer negyven percben került műsorba a "Duna-sztori". Információink szerint évtizedkönyv is készül, amelyben mindazokat a jelentős közéleti és kulturális személyiségeket szólaltatják meg, akik kulcsszerepet játszottak a Duna Televízió létrehozásában, sorsának alakulásában. A jövő elkezdődött...

- Szabó Zoltán Attila -

Elnöki zárszó

A Kongresszusi Központban magas rangú közjogi méltóságok jelenlétében ünnepelte tíz éves jubileumát a Duna Televízió. A 2002. december 18-i ceremónián az elnök, Pekár István is felszólalt. Köszöntőjében kiemelte: "akkor született a Duna Televízió, amikor a rendszerváltás hegyomlásai generációkat temettek maguk alá. Az ezernyi gondtól küszködő Magyarországon ekkor fizettük a legnagyobb árat a rendszerváltásért. Felbomlott a régi rend, a birodalom rendje, és tétován - a romboláshoz képest szinte reménytelenül gyengén - megindult az új rend alapjainak lerakása. Ekkor született meg televíziónk gondolata, majd valószínűtlenül rövid idő alatt meg is valósult... Az alkotásra alkalmatlan körülmények ellenére nagyszerű, tehetséges emberek szövetkeztek a legjobbkor a Duna érdekében, és bár mára többen a haragvásig elhidegültek egymástól, akkor egyesítették erejüket, talentumukat, befolyásukat. Őket illeti elsőként a köszönet szava."

A kezdeti idők "elemzése" után Pekár a jelenkorról is szólt. Örömmel jelentette be, hogy ettől a naptól kezdve a hagyományos, analóg sugárzás mellett, digitálisan is fogható a Duna tévé műsora, ráadásul a tengeren túl is látható lesz a program. "A távoli földrészek bekapcsolásával 24 órássá válunk; új nézőink láthatják napi műsorainkat, és fokozatosan megismerhetik az elmúlt tíz év időtálló alkotásait. A régi magyar játékfilmek forgalmazója honfitársaink iránti tisztelete jeléül térítés átadja a háború előtti teljes filmtermést, 117 alkotást... A műsorok sugárzásán túl szeretnénk a távoli kontinensek magyar szervezeteit a nemzet kulturális vérkeringésébe bekapcsolni."

Az elnök zárszavában Márait idézte: "A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül, bőröstül, testi és lelki mivoltodban: ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összessége életed alkotja. Az életed a haza életének egy pillanata is."


2002. december 16.
Kultuszfilmek kegytárgyai

Mint azt a Reuters hírül adta, holnap négy "starwarsos" sisak is kalapács alá kerül egy londoni filmereklye-árverésen. A Csillagok háborúja filmek rajongói az 1977-ben készült epizódban használt sisakokból vásárolhatnak a Christie's aukcióján. A kalapács alá kerülő sisakok között ott van a birodalmi rohamcsapatok tagjainak egyik fehér sisakja, valamint a birodalom egyik pilótájának fejfedője is. Mindkettőre 3000 font kikiáltási árral lehet licitálni. A lázadók egyik pilótájának sisakját viszont már csak egy ezresért kínálják. Az árverésen nemcsak a Csillagok háborújából kerülnek majd kalapács alá becses ereklyék. A portékák között ugyanis megtalálható lesz az a pilóta öltöny, melyet Jack Nicholson a Ragyogás című filmben viselt, valamint egy Omega karóra is, amely Pierce Brosnan karján mutatta az időt az egyik James Bond filmben. Utóbbi szerkezet akár 12 ezer fontot is megérhet a gyűjtőknek.

- Merliner News -


2002. december 13.
Harc az Oscarért

A tavalyinál hárommal több ország nevez be a legjobb külföldi film Oscarjáért folyó versengésbe. Ezúttal 54 ország száll "ringbe"; először van köztük Afganisztán, Banglades és Csád. Pálfi György, a Hukkle rendezője olyan vetélytársakkal várja a díjra jelölt öt cím február 11-i bejelentését, mint a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne (Le Fils), a cseh Bohdan Sláma (Wild Bees), a dán Susanne Bier (Open Hearts), a finn Aki Kaurismäki (A múlt nélküli ember), a francia Francois Ozon (8 nő), a német Caroline Link (Nowhere in Africa), az izlandi Baltasar Kormakur (The Sea), az iráni Rassul Sadr-Ameli (I´m Taraneh, 15), az olasz Roberto Benigni (Pinocchio), a kínai Zhang Yimou (Hero), a japán Hideyuki Hirayama (Out), a koreai Lee Chang-dong (Oasis) vagy az orosz Andrej Koncsalovszkij (Bolondok háza).

- Merliner News -


2002. december 11.
Európa Filmdíj

Az év felfedezettjének járó Fassbinder-díjat nyerte el Pálfi György Hukkle című filmje az Európai Filmakadémia római gálaestjén.

"Beszélj hozzá!" című alkotásáért Pedro Almodóvar kapta a legjobb film díját, s ő vehette át a legjobb rendező és forgatókönyvíró, sőt az interneten szavazó közönség által legjobbnak ítélt rendezőnek járó plecsnit is. A kritikusok többsége Ken Loach művére, a Sweet Sixteenre voksolt. A legjobb alakításért a két filmben (Bella Martha és L´Ora di Religione) is brillírozó olasz Sergio Castellitto, illetve a 8 nő francia szereplőgárdája (Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Danielle Darrieux, Firmine Richard és Ludivine Sagnier) kapott elismerést. A legjobb operatőrnek Pawel Edelmant (Roman Polanski: A zongorista) választották. A legjobb európai dokumentumfilm díját Nicolas Philibert munkája, az "ćtre et avoir" nyerte meg.

- Merliner News -


2002. december 09.
Könyvajánló
Véletlenek és sorstragédiák

Egy ősrégi slágerszösszenet szerint mifelénk "Mindenki másképp csinálja". Ez a "bölcsesség" egykori miniszterelnökeinkre aligha igaz. Leköszönésük utáni sorsuk ugyanis nagyon is hasonlóan alakul(t). S ez a "tétel" többek között azért igaz egész Közép-Európára is, mert a visszavonult kormányfőkre nem várnak jól fizető tanácsadói állások, előadások, mint Nyugat-Európában vagy Amerikában. Nálunk a visszavonulásnak még nincs kultúrája.

Talán ezért is szánják rá "vezéreink" magukat - rendszerváltáson innen és túl - oly nehezen a búcsúra. Közép-Európában néha valóban nehéz kereszt a kormányzás. Látványos bukások "tizedelik" a kabinetek tagjait. A rendszerváltást követően jó pár eset jelezte, milyen magasságokba juthat, majd mekkora mélységekbe zuhanhat egy-egy térségbeli államférfi. Lech Walesa példája intő jel lehet mindenkinek. A vasgyári munkásból forradalmárrá, később kormányfővé vedlett nagy bajszú népvezér napjainkban horgászműsort vezet az egyik lengyel kereskedelmi televízióban, s ott mondja el gondolatait, miután kiszorult a napi politikából. A bokszolóból elnökké előrelépett Meciar ugyancsak jókorát betlizett: a szélsőséges nézeteiről ismert exbokszoló manapság súlytalan figura a nemzetközi elit szemében. Népe már csak azért sem ültetheti vissza a "trónra", mert Szlovákia európai uniós csatlakozása ebben az esetben füstbe menne.

Magyarországon sosem volt jó ómen, ha valakit pajzsra emeltek, vezérnek választottak. Miniszterelnökeink többsége megkeseredett emberként hagyta el a főnöki pulpitust, s voltak, akik az életükkel fizettek politikai meggyőződésükért. Sajátos sorsú vezetőinkről a napokban megjelent egy könyv is, amelynek lapjain négy kiváló történészünk, Izsák Lajos, Pölöskei Ferenc, Romsics Ignác és Urbán Aladár összegzi vezetőink nem éppen szívderítő históriáját. Az említett olvasmány 150 évet vesz górcső alá. Pölöskei Ferenc kutatásait összegezve sorolja a nagy veszteseket: Batthyányt, Eszterházy Móricot, Károlyit, Nagy Imrét, Szemerét vagy Telekit. Az 1919-ben főszerephez jutott Fridedrich Istvánt külön is megemlíti, minthogy nevezett sírhelyéről, halálának körülményeiről mit sem sejt az utókor.

A magyar miniszterelnökök átlagéletkora: 40-45 év. 1867-től a Tanácsköztársaságig kizárólag nagybirtokos sarjak, jómódú atyafik kerültek a topra. 1919 után már a középréteg számára is megnyíltak a (kis)kapuk. Később a paraszti származás számított kiváló ajánlólevélnek, majd a pártkatonáké lett az országgyeplő. Érdekesség, hogy a honi politikában egyaránt voltak tegeződős és magázódós korszakok. Különösen Aczél György ex-kultuszminiszter és Kádár János volt tartózkodó személyiség. "Két kezemen meg tudnám számolni, kikkel tegeződtek össze életükben" - jegyzi meg Pölöskei tanár úr.

Az átkosban tevékenykedő miniszterelnökök közül két életút végképp elválaszthatatlannak tűnik. Nagy Imre mint az áldozat, Kádár pedig mint áruló él a köztudatban. Aczél egy visszaemlékezésében így fogalmazott: "véletlen vagy sorstragédia, hogy Kádár János 77 éves korában azon a napon - 1989. július 6-án - hunyt el, mikor Nagy Imrét a magyar bíróság rehabilitálta." Ez a történet hűen kifejezi, olykor mekkora tehertétel Közép- és Kelet-Európában a politika és a történelem zavaros vizeire evezni. Bátorság, vakmerőség és kalandvágy nélkül nem érdemes miniszterelnöki ambíciókat dédelgetni.

- Szabó Zoltán Attila -


2002. december 04.
Nobel-ceremónia élő adásban

A közszolgálati funkcióit csak elvétve teljesítő Magyar Televízió ingyenesen közvetítheti december 10-én a Nobel-díj átadási ceremóniáját Stockholmból. De az eseményről az UNESCO által a világ legjobb kulturális tévécsatornái közé sorolt Duna Televízió sem marad majd le, hiszen a közvetítési jogokkal rendelkező Trans World International számukra is lehetőséget biztosít a sugárzásra. A műholdas program az MTV jelét átvéve, a TWU engedélyével élőben adja a másfél órás ünnepséget, ahol honfitársunk, Kertész Imre veheti át az irodalmi Nobel-díjat. A közvetítés után egy saját készítésű, 40 perces portréfilmet is műsorára tűz a Duna TV. A Magyar Rádió szintén "beveti" magát: két munkatársukat utaztatják ki a svéd fővárosba, ahonnan élőben közvetítenek, kedvezményesen bérelt ISDN-vonalon.

- Merliner News -


2002. november 29.
Mozivarázs
Egy elfelejtett nyár

A Román filmjelenlét sorozatában ezen a héten megint Lucian Pintilie egyik filmje kerül vetítésre a Duna Televízióban. Valaha, még a rendszerváltás előtt, kizárólag ő képviselte a román filmművészetet az európai mozgóképkultúra áramában.

A nemsokára hetvenedik évébe lépő rendező egyetlen filmmel hívta föl magára a nemzetközi szakma figyelmét. Ez volt az 1969-ben forgatott Helyszíni szemle (Újrajátszatás címen is forgalmazták). Ebben kegyetlen iróniával leplezte le a romániai diktatúra működését. Filmje bemutatását előbb késleltették, majd hirtelen levették a műsorról, mert sikere lett... Pintilie ezt követően külföldön folytatta pályafutását. Mindig is vonzotta a színház, s Európát illetve Amerikát bejárva hódolhatott ennek az ambíciójának. Az 1989-es romániai rendszerváltás után tért vissza hazájába. Egy fergeteges szatírával - korábban befejezetlen filmjével - lépett be újra a román film világába. Szinte minden egyes művében utalt valamiképp hazája diktatórikus politikai berendezkedésére, a demokratikus hagyományok teljes hiányára. A kilencvenes években, az európai filmtőke bevonásával már könnyebb dolga volt. Sorra készítette koprodukciós vállalkozásokban műveit. A szerda este látható Egy elfelejtett nyár teljes egészében odahaza készült. 1994-ben forgatta Romániában, hazai színészekkel, de második hazája, Franciaország koprodukciós segítségével.

- Kelecsényi -


2002. november 27.
Verdi, Itália királya

Kevesen tudják, még a zenerajongók közül is, hogy a talán legnépszerűbb olasz operaszerző neve egykoron rövidítésként szolgált. A 19. század ötvenes éveiben, a politikailag szétdarabolt Itália újraegyesítésének mozgalma idején, amikor vastaps fogadta a színházakban műveit, a közönség a nevét skandálta, ami egyúttal azt jelentette: Vittorio Emmanuele re D'Italia, azaz Viktor Emmanuel legyen az egyesített Olaszország királya.

Verdi persze nemcsak azért volt népszerű, mert hosszú pályafutása minden korszakban gyönyörű szabadság-zenéket komponált, akár az ókorban (Nabucco), akár az újkor hajnalán (Don Carlos) játszódjék is a történet. Minden olasz a szívébe zárta őt, mert muzsikája kifejezett valamit a nagy római birodalom helyén élő, egységesült itáliai népek lelkéből. Az olasz televíziósok a nyolcvanas években vállalkoztak arra, hogy Giuseppe Verdi életéről sorozatot készítsenek. Az a Renato Castellani végezte el e nemes feladatot, aki a neorealizmus virágkorában klasszikus értékű játékfilmekkel, például a Két krajcár reménységgel már beírta nevét az olasz film históriájába. Ez a kilenc epizódból álló Verdi-film elsősorban az alkotó embert állítja a középpontba. Megismerhetjük belőle a zeneszerző mindennapjait, a nagy muzsikus egyszerű emberségét. A Duna tévé hétfőtől vetíti Castellani remekbeszabott sorozatát.

- Kelecsényi -


2002. november 25.
Fókuszban: Kern András

Egy középiskolás diák 1965-ban a barátjával forgatott egy rövid amatőrfilmet. Elnyerték vele az országos fesztivál fődíját. Egy kamaszfiú mindennapjairól, szerelméről szólt a film. Mintha Truffaut és operatőre jött volna Pestre forgatni. Utánozhatatlan ifjonti szabadosság, fiatalos szellem áradt a fekete-fehér képkockákról. A tizenhét éves, fesztiváldíjas rendezőt Kern Andrásnak hívták (operatőre Edelényi Gábor volt), korábban már ismertük őt a Ki mit tud? fergeteges paródiáiból. Filmjük címe: Mi lesz?

Hogy mi lett, tudjuk. Kern András - bár rendezett is, lásd Sztracsatella - színész lett, mégpedig az egyik legnépszerűbb honi komédiás. Első felnőtt filmes feladatát Sándor Pál Sárika, drágám! című mozijában alakította. Egy időre a rendező filmes alteregója lett, éppúgy, mint az említett Truffaut-nak Jean-Pierre Léaud. Aztán ő volt nagyon sokáig Woody Allen magyar hangja, mással már el sem tudjuk képzelni a New York-i komédiás hazai megszólalását.

Kern András, a pesti komédiás - eredeti művész. Bárkit utánoz vagy szinkronizál, a szerep mögül mindig előbukkan a nagy humoristákra jellemző rejtőzködő arc, gunyoros tekintet. Újabban ír, nemrégen könyve is megjelent. A Duna Televízió stábja - Sipos István rendező vezérletével - pedig portréfilmet (Tengerszem) forgatott róla, amelyet december 5-én láthat első ízben a közönség.

- Kelecsényi -


2002. november 24.
Latyi száz dicsőséges éve

Éppen ma száz esztendeje, 1902. november 24-én Kecskeméten született nagy nevettetőnk, Latabár Kálmán. A legnagyobb magyar komikusok egyike híres színészdinasztia leszármazottja volt: dédapja, Latabár Endre, Magyarország egyik legismertebb színésze, színigazgatója volt. Vele indult hódító útjára a legnagyobb magyar komédiásdinasztia.

Az ifjú Kálmán 1921-ben végzett Rákosi Szidi színésziskolájában. Seregnyi színházban játszott, időnként drámai szerepekben is feltűnt. Persze a nevetettés volt az ő igazi világa. A huszas évek fordulóján Árpád öccsével zenés artistaszámokkal turnézta körbe a világot. Mindenhol imádták őket, ha emigráltak volna, ma feltehetően világsztárokként emlegetnénk a páratlan párost. Bécsben a Theater an der Wien-ben, Berlinben a rangos Grosses Schauspielhaus-ban egyaránt vastapssal jutalmazták produkciójukat, ráadásul a kritikusok is kiálltak mellettük. A legnagyobbakhoz, Chaplinhez, Buster Keatonhoz hasonlítgatták a két Latabárt. Még Max Reinhardt, a korabeli színházi újító is Európa legígéretesebb tehetségeiként emlegette Latyiékat. A világkarrier küszöbén azonban hazatértek, mert itthon érezték magukat otthon...

Hazatérve Latabár Kálmán alias "Latyi" szinte intézménnyé vált. A közönség imádata kísérte minden lépését. A Budai Színkörben, a Pesti Színházban, a Művész Színházban és a Royal Orfeumban egyaránt ő vitte a prímet. A háború után pedig bevette az Operettet, s haláláig a Fővárosi Operettszínház tagja maradt. Olyan emlékezetes alakítások fűződnek nevéhez, mint Bóni gróf a Csárdáskirálynőből, a Gül Baba Mujkója, a Szép Heléna Menelaosa, vagy Frosch a Denevérből. Mint honi mozisztár is a legek közé tartozott: a Kabos Gyula által hagyott űrt ő töltötte be. A Fizessen, nagysád, az Egy bolond százat csinál, az Egy szoknya - egy nadrág vagy a Mágnás Miska ma is nagy nézettséget hoz a televízióknak. Latyit egyébként az emigráns magyarok is számtalanszor invitálták külföldi vendégszereplésre, így a mókamester szinte minden földrészen megfordult. Amerikában léggömbbel a kezében lépett a színpadra: "Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt" - mondta, és kiengedte a lufi tartalmát. A poén ült, a közönség azonban nem csak a nevetéstől könnyezett.

- Sz. Z. A. -


2002. november 22.
Karácsonyi könyvvásár

Nyolcvannál több kiadó csaknem ötszáz könyvvel jelenik meg idén a könyves szakma nagy hagyományú év végi eseményére, a karácsonyi könyvvásárra. Tarján Tamás irodalomtörténész ismertetése szerint a hivatalos katalógusban ezúttal nyolcvan könyves műhely összesen négyszázötvenkét kiadványt ajánl. A legnagyobb választékkal a gyermekek és az ifjúsági irodalom szolgál; minden kilencedik lapozgatni való ezeknek a korosztályoknak szól. A legborsosabb tarifájú kötet (14 900 Ft) A világ boratlasza. A választékban ezen felül megtalálható Illyés Gyula válogatott verskötete, Hűtlen jövő címmel. A költészet kedvelőinek érdeklődésére tarthat számot a Verskarácsony című kötet is, amelybe magyar költők karácsony ihlette műveit gyűjtötték csokorba a szerkesztők. A Nobel-díjas Kertész Imre Valaki más című műve szintén része a kínálatnak.

- Merliner News -


2002. november 20.
Rock & Roll Hall of Fame: tagfelvétel

Közzétették a Rock & Roll Hírességek Csarnokába jövőre bekerülő hírességek névsorát. E szerint jelölték a Righteous Brothers előadóit, Elvis Costellot, valamint a Police, a Clash és az AC/DC zenekarokat. A beiktatási ceremóniát március 10-én tartják majd New Yorkban, ahol elképzelhető, hogy három szám elpengetése erejéig ismét együtt lép színpadra az 1985-ben feloszlott Police három tagja, Sting, Andy Summers és Stewart Copeland. A Rock & Roll Hall of Fame-be az első lemez megjelenését követő 25 év elteltével lehet bekerülni.


- Merliner News -


2002. november 19.
Könyvajánló
Amerika Róma sorsára juthat?

John Lukacs megírta dolgozatát. A jeles magyar származású történész 1982-es keltezésű, Az Amerikai Egyesült Államok XX. századi történetét feldolgozó művéhez nemrégiben utóiratot csatolt. A rá jellemző szókimondó stílusban ecseteli, mi történt a világ vezető hatalmával az elmúlt húsz esztendőben. A szerző nem kíméli sem a két Busht, sem Reagan és Clinton exelnököket.

A kemény hangú záró passzussal megspékelt kötetet a napokban adta ki az Európa Kiadó. A Corvin-lánccal kitüntetett Lukacs tanulmányában nemigen köntörfalaz, kijelenti: 1989-ben létrejött valami, amihez csak a Római Birodalom hasonlítható. A Szovjetunió kiesésével egyetlen világhatalom maradt fenn: az USA. Mindez Amerika elnökeitől, kormányaitól, stratégiájától nagyjából függetlenül történt. Lukacs megállapítja: "sok okból, beleértve a választási módszer anyagi és gyakorlati elfajulását, a választott elnökök szellemi minősége meggyengült. Ronald Reagan hírnevét Hollywoodban szerezte. Elnöksége alatt filmeken nézegette a külföldi államférfiak megjelenését; csillagháborúról beszélt, asztrológusokban hitt. Politikai gondolkodásmódja harsány, de sekély szólamokból tevődött össze; hitt az amerikai haderő hatalmában, de katonapolitikai döntései elképesztően primitívek voltak. Egy ízben "felszabadított" egy meghibbant bennszülött kormány által uralt szigetecskét (Grenada)." Lukacs az idősebb Busht is kiosztja: igen közepes jellemű és látókörő embernek nevezi. Hozzáfűzi: "Busht követte Clinton nyolc évig tartó és csúf botrányokkal tarkított elnöksége, 2000-ben pedig fia lett a prezident. Sok jel mutat arra, hogy George W. Bush az utóbbi immár több mint két évszázad legsekélyesebb műveltségű amerikai elnöke."

John Lukacs a tavalyi, Bin Laden szervezte terrorakciót is részben a nacionalista kormányzat elhibázott stratégiájának számlájára írja. Az elmúlt közel negyedszázad amerikai vezetőit Róma hajdani önkényuraihoz hasonlítja. A neves történész leszögezi: "azok is gyengék, romlottak és könnyelműek voltak..."

- Szabó Zoltán Attila -


2002. november 17.
Miskolc díjazott filmesei

Egy héten át 41 rövidfilm vetélkedett az Ismeretterjesztő Filmek III. Miskolci Szemléjén. Az ünnepélyes díjkiosztót tegnap tartották a városháza dísztermében. Mint Szakály Sándor, a Duna Televízió alelnöke, a szakmai zsűri elnöke jelezte: a nyertes filmek aktuális társadalmi problémákkal, példás és érdekes életutak bemutatásával foglalkoznak, ezért különösen értékesnek mondhatók. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának fődíját A szivárványtáncos című filmjéért Keserű Judit, Miskolc megyei jogú város elismeréséért Moldoványi Judit (Az elátkozott malom), a Hevesy Iván Filmalapítvány jutalmát pedig három Vékás Sándor operatőr kapta. A Duna Televízió különdíját az Assisi titokzatos szentje című alkotásáért Kormos Ildikó vehette át. A Mokép a Tanyavilág Budapesten című filmért Szádvári Lídia rendezőt jutalmazta. A társadalmi zsűri pedig Tóth Zsolt Marcel rendező-operatőr teljesítményét találta figyelemre méltónak.

- Merliner News -


2002. november 14.
Sorstalan és mellőzött írók sikerei

Kertész Imre Nobel-díjjal elismert Sorstalanság című regényét olvasták fel a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei tegnap a helyi főiskolán. Mindez majdhogynem egyszerre zajlott le a fővárosi önkormányzat közgyűlésével, ahol a képviselők - öt szélsőjobbos "hazafi" kivételével - elfogadták azt a beadványt, amely alapján a Nobel-díjas író Budapest díszpolgára lehet.

A holokausztról, a zsidók elhurcolásáról, a haláltáborok borzalmairól és a szerencsés kevesek megmeneküléséről szóló regényt a szabolcsi teátrum harmincegy színésze tolmácsolta. A művészek egymást váltva, mintegy hét órán át olvasták fel a regényt. A Nyíregyházi Főiskola tanárai és diákjai, valamint más érdeklődők közül óránként százan-százötvenen hallgathatták az író gondolatait. A felolvasási ceremóniát a színház internetes honlapján is figyelemmel kísérhették az irodalom-kedvelők. Tasnádi Csaba, a társulat igazgatója a Merlinert úgy tájékoztatta, hogy a színház tagjai ezzel a különleges előadással egyrészt Kertész Imrét kívánták köszönteni az irodalmi Nobel-díj elnyerése kapcsán, másrészt így kívántak hozzájárulni ahhoz, hogy a könyvet minél többen megismerhessék Magyarországon is. Visszatérve az eközben a fővárosban meghozott határozatra: az író már jelezte, a mai napra szervezett ünnepi ceremónián ugyan nem tud részt venni berlini ösztöndíja miatt, ámde decemberben hazautazik és kész átvenni Budapest legrangosabb elismerését, amelyet rajta kívül névrokona, Kertész Ákos, a Makra írója is végre-valahára kézhez vehetett.

- Schwalm -


2002. november 11.
DVD-ajánló
Karácsonyi lidércnyomás

Lépjünk be Halloween-város különleges világába, ahol olyan kísérteties alakok kelnek életre, mint Jack, a Csontherceg, a rémváros ura és Sally, a testrészenként összefércelt szépség! Jack véletlenül megpillantja Karácsonyváros csodálatos birodalmát és megirigyli a szenteste örömeit, elraboltatja a Télapót, hogy helyébe lépve maga lehessen a csöppségek szívrepesve várt ajándékhozója. Ami Halloween enyésző népének kedves ajándék (kígyó, béka, ezernyi bájos rémség), a Télapó kis kedvenceit megrémiszti, fejvesztett menekülésre készteti.

A lenyűgöző vizuális effektusok és hanghatások olyan élményt ígérnek, amilyenben még soha nem volt részünk. Tim Burton (A majmok bolygója, Az Álmosvölgy legendája, Batman, Ollókezű Edward) animációs eszközök segítségével fantasztikus horror-vígjáték-musicalt alkotott Karácsony lidércnyomás (eredetiben: Tim Burton's The Nightmare Before Christmas) címmel. Nick Park, Phil Tippet és Henry Selick segítségével ez a film is azt bizonyítja, hogy a stop motion animációs technológiában mekkora erő/lendület van.

Extrák: audiókommentár a rendező és a trükkstáb vezetője közreműködésével, három meg nem valósított jelenet ún. sztoribord változata, négy kimaradt jelenet, werkfilm, képek, vázlatrajzok, animációs tesztek a figurákról és a helyszínekről (kb. 450 kép + 3 animáció), valamint filmplakátok, előzetesek. Ezen felül Tim Burton két korai munkája is helyet kapott a korongon: szemre vételezhető a nyúlfarnyi Vincent és a közel fél órás Frankenweenie.

- Steve -


2002. november 08.
Műanyag bogárkák a Nagy Testvértől

Az elektronikus magánszféra megsértéséért "legtöbbet tevő" cégnek, állami szervezetnek, magánszemélynek és közönségszavazatok alapján egy intézménynek adományoztak magyar Nagy Testvér-díjat tegnap a budapesti Cirko-Gejzír Moziban.

Az immár másodszor kiosztott, a filmes világ negatív Oscarjához, a Citrom-díjhoz hasonló "kitüntető címet" a cégek közül a Microsoftnak ítélte oda a hattagú, szakértőkből és közéleti személyiségekből álló zsűri. Az indoklás szerint a vállalat egyebek között adatokat gyűjtött a felhasználók internetezési szokásairól és a számítógépeiken található programokról anélkül, hogy erről tájékoztatta volna áldozatait. Az állami szerv kategória győztese a Magyar Rádió lett, amiért a közmédium munkatársait írásban kötelezték, hogy átvilágításuk eredményét mutassák be, holott erre a rádiónak nem lett volna törvényes joga.

A magánszemélyek díjazottja Lakat T. Károly. Nevezett a közszolgálati televízió munkatársaként a Való Világ házban tett látogatásával, egy gyilkossággal gyanúsított kiskorúval készített interjújával és általában médiabeli "kultúragyilkos" tevékenységével érdemelte ezt ki. Az előzetes világhálós közönségszavazás eredménye alapján Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is megkaphatta volna a Big Brother-awarddal járó műanyag bogarat. Őt azonban törölték a jelöltek sorából, mert tudatta: az ombudsmani hivatal bekamerázásáért nem őt terheli felelősség. A Cirko-Gejzír moziban a vetítővászon elé lépő adatvédelmi biztos - miközben háta mögött folyamatosan pergett Charlie Chaplin Modern idők című némafilmje - kijelentette: erőteljesen fel fog lépni azért, hogy a kamerákat leszereljék. A közönségdíjas így a második helyezett Business Software Alliance lett, amely - a magyarázat szerint hatóságnak tünteti fel magát és fenyegetően lép fel a felhasználók ellen, pedig csak a szoftvergyártók érdekképviseletére alakított non-profit szervezet.
A díjat egyébként a Privacy International hozta létre még 1998-ban és évente osztják ki "jutalmaikat" egyebek között Angliában, az Egyesült Államokban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Svájcban. A díjhoz Kelet-Európában Magyarország csatlakozott elsőként.

- Merliner News -


2002. november 06.
Mozivarázs
Ki látott engem?

Ki látott engem? - Ady Endre tette föl ezt a kérdést, 1914-ben, az első világháború kitörésének évében kiadott új verseskötete címében. Életében ez volt az utolsó előtti megjelent kötete. Ebben foglalt versei még személyes válságáról tanúskodnak: Szabad-e engem hidegen megérteni? / Szabad közönnyel előlem kitérni?

A magyar filmgyártás mindenesetre nem tért ki Ady Endre emléke elől. Miként Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóját egy egész estét betöltő játékfilmmel (Kardos Ferenc: Petőfi '73) ünnepelte, így Ady világra jöttének évszázados ünnepét is mozibemutatóval tette emlékezetesebbé. Hogy november 22-én újra láthatja a publikum Révész György 1977-es alkotását, annak is a költő újabb évfordulója az oka. Ady Endre 1877. november 22-én született Érmindszenten - tehát pontosan 125 évvel ezelőtt.

Révész filmjének vetítése akár perújrafelvételnek is tekinthető. Természetesen nem Ady ügyében. Bár sokan, sokféle nézőpontból vitatták a költő életművének egyes elemeit, abban senki sem kételkedett, hogy a magyar líra egyik legnagyobb géniusza ő. A vita tárgya most csakis a Ki látott engem? című film megítélése lehet. Révész György ugyanis huszonöt évvel korábban ezzel a produkciójával vihart kavart. A kritika egy része, talán a többsége, súlyos kudarcnak ítélte a filmet. Nem is játszották azóta sehol. Itt az ideje újra megnézni, hogy eldönthessük, annak idején, 1977 őszén ki is tévedett. Révész György Hubay Miklós forgatókönyve nyomán dolgozott, s a filmet a kitűnő operatőr, Szécsényi Ferenc fotografálta. Ady versei Latinovits Zoltán hangján szólalnak meg, egy évvel korábbi halála után kiadott, rögtön népszerűvé lett hanglemezéről.

- Kelecsényi -


2002. november 04.
DVD-ajánló
Ne szólj száj!

Dr. Nathan Conrad (Michael Douglas), a New York-i elit negyed felkapott pszichiátere nem panaszkodhat életére: szakmájában elismert, gazdag, de ami a legfőbb, boldog a családi élete. Éppen a Hálaadási ünnepre indul hazafelé feleségéhez és kislányához, amikor kollégája talányos esethez hívja. Nem sokkal később bűnözők elrabolják Nathan kislányát, és közlik vele, hogy csak akkor kaphatja vissza gyermekét, ha egy pszichiátriai klinikán bezárva tartott tizenéves lány (Brittany Murphy) zavart elméjéből valami módon, de minél hamarabb, azaz egy napon belül sikerül kibányásznia egy hatjegyű számot, amely az emberrablóknak felettébb fontos lehet. A pszichológus kénytelen felgyorsítani az analízist, hamarosan feltárul előtte a lány sorsa, rájön, hogy mi az a bizonyos szám, és miért fontos a bűnözőknek. Csakhogy az emberrablók feje (Sean Bean) velejéig gonosz és kegyetlen, úgy tűnik hiába teljesíti feltételeit, lánya életét nem mentheti meg vele.
Hitchcocki történet, sötét színekkel 109 percben, Brittany Murphy rendkívüli alakításával és rengeteg extrával.

Extrák: a rendező audiókommentárja, a szereplők jelenetspecifikus kommentárja, hátom kimaradt jelenet, előzetesek, alkotói filmográfia. "Filmkészítők mesterkurzusa": beszélgetés a rendezővel, "Produkciós műhely" - beszélgetés a producerekkel, Próbafelvétel Brittany Murphy-vel, Vágószoba: egy jelenet 9 kameraállásának felvételei és a végleges vágás, továbbá a kórházi, a metrós és a kikötői jelenet "titkai", trükkök, thriller zenei motívumok, idegenvezetés a produkciós tervezővel a díszletek között.

- Steve -


2002. október 28.
Botránykönyv a diktátorról

Úgy tűnik, eljött a múlttal való őszinte szembenézés időszaka. Jelzi ezt az igényt Kertész Imre sikere, Nobel-díja is. Persze rajta kívűl is többen igyekeznek megfejteni az emberiség sötét titkát, amely a második világháborúhoz vezetett. Ezt teszi a most 75 éves Hollandiában élő világhírű író, Harry Mulisch is. A neves művész jelenleg Budapesten vendégeskedik és tevékenyen részt vesz műve, a magyar nyelven most megjelentetett Siegfrid - Fekete idill című kötet népszerűsítésében. Az Írók Boltjában tartott felolvasóestjén világossá vált: legújabb regénye mind témáját, mind a téma feldolgozásának módját tekintve felkavaró alkotás. A szerző ugyanis a fikció, a fantázia "hálójába" igyekszik fogni Adolf Hitlert. A könyv Hollandiában komoly vitákat váltott ki, hasonló fogadtatás várható Magyarországon is.

- Sz.Z.A. -


2002. október 24.
Közszolgálati tévések találkozója

Lyon, Bukarest és Isztambul után Budapesten ülésezett a The Bruges Group (Európai Transznacionális Televíziók Szövetsége). A rendezvény házigazdája a Duna Televízió volt. A rangos szakmai programok mellett tisztújításra került sor a tanácskozáson: a küldöttek Pedro Gonzalezt (RTVE) választották elnökükké, míg a két alelnök Jeff Hazel (BBC) és Jan Wilk (TV Polonia) lett. Utóbbi székfoglalójában kijelentette: "úttörők vagyunk, hiszen amíg a politikusok jól eldiskurálgatnak az európai csatlakozás lehetőségeiről, addig mi, közszolgálati tévések idestova tíz esztendeje együvé tartozunk". A konferencián a résztvevők megtárgyalták az analóg technikáról a digitálisra történő áttérés kérdéseit, a műsorlopás elleni közös fellépés jogi lehetőségeit, illetve az európai tévéadók amerikai jelenlétének alternatíváit, a sugárzás anyagi feltételeit. "Ma már világosan látható, hogy a jövő digitális televíziója a közszolgálati csatornák még szorosabb együttműködését feltételezi" - olvasható a konferencia záróközleményében. A küldöttek a budapesti találkozón kidolgoztak egy speciális műsorcsomagot is, amellyel reményeik szerint Ázsiában és Észak-Afrikában, továbbá az Amerikai Egyesült Államokban az eddiginél hatékonyabban képviselhetik az európai kultúrát.

- Sz.Z.A. -


2002. október 22.
Kertész Imre művei a világhálón

Kertész Imre Nobel-díjas író Sorstalanság című könyvét ingyen juttatja el az ország 3800 könyvtárába a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. A minisztérium vezetése azután döntött így, hogy megállapodott a Könyvtárellátó Kht-val, s a társaság vállalta, hogy a becses művet egy hónapon belül kiszállítja a legkisebb bibliotékákba is. A Nobel-díjas szerző regényei egyébként eddig is elérhetőek voltak a világ minden magyar nyelven értő olvasója számára a Digitális Irodalmi Akadémia (www.irodalmiakademia.hu) honlapján. A szaktárca közleményben tudatta, hogy a kulturális tárca letölthető formában, úgynevezett e-book változatban hozzáférhetővé teszi Kertész műveit a Neumann János Digitális Könyvtár weblapján is. Az író Sorstalanság, Gályanapló, Kaddis a meg nem született gyermekért, Jegyzőkönyv, A kudarc, Az angol lobogó és A gondolatnyi csend, amíg a kivégzőosztag újratölt című regénye egyaránt olvasható lesz a világhálón.

- Merliner News -


2002. október 21.
Liszt-estek Gödöllőn

Holnap indul a hagyományos Liszt Fesztivál, amely idén első alkalommal a gödöllői kastély impozáns dísztermében kerül megrendezésre. A nyitókoncerten Jandó Jenő nemzetközi hírű zongoraművészünk Liszt és Beethoven műveiből válogat. Egy nappal később Bogányi Gergely zongoraestjén a II. Magyar Rapszódia mellett Chopin örökbecsűit hallhatja a zeneértő publikum. Csütörtökön az ukrán Vadim Holodenko lép a pódiumra, őt Tóth Péter követi péntek este. A szombati zárókoncerten Ránki Dezső és Klukon Edit két zongorára (át)írt Liszt-műveket mutat be a fesztivál méltó lezárásaképpen.

- Merliner News -


2002. október 18.
Animából sosem elég

A hazai popélet egyik legnagyobb favoritja a szombathelyi Anima Sound System. A zenekart ma már határainkon túl is számon tartják: újabban egy párizsi válogatáslemezen (Buddha Bar) is hallhatóak olyan nagyságokkal együtt, mint a Faithless, Craig Armstrong vagy Nusrat Fateh Ali Khan. A '68 című Anima-kislemezen pedig két német sztár dj, Dee-Phazz és Bassface Sascha is csatlakozott egyletükhöz. Október végén új korongjuk lát napvilágot. Információink szerint a lemezen a napokban megjelent maxin fellelhető nóta, az Asian Dub Foundation zenekarral tagjaival közösen felvett Elég volt! is szerepelni fog. Amúgy a stúdiómunkák mellett szinte folyamatosan turnéznak: nemrégiben Goldie és a Nightmares of Wax társaságában Bécsben koncerteztek.

- Sz. Z. A. -


2002. október 15.

Mozivarázs

Hajsza egy gyermek után

Régi tévés adósságot törleszt október 19-én a Duna Televízió: az említett szombati napon, estefelé Hitchcock örökbecsűjének (Az ember, aki túl sokat tudott) kettes változatát tekintheti meg a minőségi/művészi krimikre még fogékony nézősereg.

Ritkán fordul elő a filmtörténetben, hogy valamely mű remake-jét ugyanaz a rendező forgassa le. (Hirtelenében csak Székely István jut eszünkbe, akinek megadatott, hogy a Lila ákácot kétszer is megcsinálhassa, 1934-ben és 1972-ben.) Persze játszhatnánk a címekkel, s azt mondhatnánk, hogy Az ember, aki túl sokat tudott első verzióját még Alfred Hitchcock készítette 1934-ben, a másodikat viszont már Sir Alfred Hitchcock 1955-ben.

A két változat nemcsak abban különbözik, hogy a második mintegy félórával hosszabb az elsőnél, no és persze színes. Az a több mint két évtized, mely a két forgatás között eltelt, a félelemkeltés mesterét még rafináltabbá tette. Itt is, ott is gyermeket rabolnak, s ennél nagyobb tét talán nem is kell egy krimiben. De a gyermek utáni hajsza, a keresés és a túszul ejtett kisfiú fellelése kétségtelenül az utóbbi, most vetítésre kerülő változatban érdekfeszítőbb. Annál is inkább, mert a kutatás végső pontján Doris Day egy világslágerré váló dalt énekelve keresi a gyermekét.

Nálunk nem vetítették az ötvenes években ezt a filmet, csak jóval később, ám a népszerű dal hamar eljutott hozzánk. "Ahogy lesz, úgy lesz, a jövőt nem sejthetem / A sors ezer rejtelem" - valahogy ekként szólt a refrén magyar fordításban, de nem sokáig, mert az 1956 utáni rendcsinálás idején leparancsolták a rádió műsorából ezt a félreérthető strófákat tartalmazó nótát.

- Kelecsényi -


2002. október 14.
Gramophone díjas magyar muzsikusok

Két magyar győztese lett a klasszikus zenei Oscarnak számító Gramophone-díjak minapi ceremóniájának. Kamarazenében a Takács Quartet három Beethoven-vonóstriót tartalmazó Decca-albuma bizonyult a legjobbnak, míg a történeti archív kategóriában a Great Conductors of the 20th Century című EMI/IMG-sorozat részeként megjelent Fricsay Ferenc-albumot találta a legkiemelkedőbbnek a zsűri.

Az utóbbi dupla korongon két berlini zenekart és a bécsi filharmonikusokat vezényelte az 1963-ban elhunyt maestro. A 2002. év művésze Maxim Vengerov lett: a 26 éves orosz hegedűvirtuóz az 1998-as Tavaszi Fesztiválon mutatkozott be a budapestieknek, legújabb szólóalbumán Bach, Paganini, YsaŘe és Scsedrin műveit játssza. Életműdíjat érdemelt ki Mirella Freni olasz szoprán énekesnő, a Bohémélet-előadások állandó Mimije. A Gramophone angol szaklap szerint a legjobb debütáns lemezt Jonathan Lemalu új-zélandi szamoaénekes készítette. Az év lemezét Stephen Hough és a birminghami szimfonikusok jegyzik (Saint-Sa'ns Complete Works for Piano and Orchestra - Hyperion). A kórusfelvételek kategóriájában Schoenberg Gurre-Lieder című művének értő tolmácsolásáért a Simon Rattle vezényelte berlini filharmonikusok kaptak díjat. A kortárs lemezek közül abszolút nyerőnek Birtwistle: Pulse Shadows című 1996-os darabját nevezte meg a zsűri. A legjobb operafelvételt Berlioz: A trójaiak művének előadói, a Colin Davis vezényelte londoni szimfonikusok produkálták.

- Merliner News -


2002. október 12.
Őszköszöntő Cinetrip, befürdéssel

Az ősznyitó Cinetrip partira ma este kerül sor a régi, bevált helyszínen a Rudas Gyógyfürdőben. Ezúttal két külföldi vendég és ismert hazai dj-k nyomatják, keverik a muzsikát. Angliából Dj Flytronix látogat be a budai csobbanóba, de mellette egy kanadai-román banda, a Mere Mortals is (el)szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A hastáncosnők gyöngyszeme, Amira most sem marad ki a jóból, Rajtuk kívül a pancsolóban produkálja magát Deep Shuriken, a Jazz Turbulence, illetve a Cinetrip Cinetrip Vj brigad: Vj Somito, Vj Gerilla, Vj Anton, Laki Lu és Space Devil. Ez ám a buli!


- Pordán -


2002. október 11.
Kertész Imre Nobel-díjas!

Megvan az első magyar irodalmi Nobel-díjas. A rangos elismerést Kertész Imre veheti át majd Stockholmban. Az első Nobel-díjat hazánk fiai közül anno Szent-Györgyi Albert kapta korszakos orvostudományi felfedezéseiért "cserébe". Számos magyar származású tudós részesült az elismerésben: fizikai Nobel-díjat kapott Lénárd Fülöp 1905-ben, Wigner Jenő 1963-ban, valamint a holográfia felfedezéséért Gábor Dénes 1971-ben. A kémia területén elért eredményeiért Zsigmond Richárd 1925-ben, Hevesy György 1943-ban, Polányi János 1986-ban, Oláh György pedig 1994-ben részesült elismerésben. Orvosi Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi mellett Bárány Róbert 1914-ben, valamint Békésy György 1961-ben. Harsányi János 1994-ben közgazdasági, Eli Wiesel regényíró 1984-ben béke Nobel-díjat kapott. Kertész Imre ezzel az elismeréssel beléphet a hallhatatlanok illusztris társaságába, hiszen korábban már átvehette az elismerést és a vele járó borsos pénzjutalmat Ernest Hemingway, John Steinbeck, Gabriel García Márquez vagy William Golding is. Közép-Európából legutóbb Wislava Szymborska lengyel költőnőt díjazták.

- Merliner News -


2002. október 09.
Egy magyar írónő Hitchcock nyomdokain

Hitchcock nyomdokaira léphet Gombás Katalin, aki a napokban megnyerte a www.magyar.film.hu című internetes portál filmnovella-pályázatát. A krimiíró pályázatot a filmhu mellett a Felhőc produkció és az SPI International hirdette meg. A bűnügyi kisjátékfilm-novella kiötlésére vonatkozó szellemi versengést Robert Altman Oscar-díjas filmje, a Gosford Park ihlette. Szeptember végéig 115 pályamű érkezett be a pályázatra, amit a "magyar bűn" témakörében írtak ki a döntnökök. A fődíjas alkotás a titokzatos Helkama 410-Eladva címet viseli. A Felhőc produkció jóvoltából hamarosan forgatni kezdik az izgalmas krimit.

- Schwalm -


2002. október 07.
Titanic tizedszer

Tizedik életévébe lépett a Titanic Filmfesztivál. Ezúttal október 10-20. között rendezik meg a filmes seregszemlét a Kossuth, a Toldi és az Örökmozgó termeiben, továbbá a fesztiválközpontként, vetítőhelyként és a szakmai találkozók színhelyeként is szolgáló Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Tíz blokkba szervezték a programot, külön sorozat jut az új német és francia produkcióknak, s lesz dokumentumfilmes, animációs, filmnyelvi kísérletekben "utazó" és videoklipes összeállítás is. Szokás szerint külföldi alkotók (köztük Kitano Takeshi, Pal Sletaune, Lone Scherfig, David Cronenberg, Steven Soderbergh, Shane Meadows, Luc és Jean-Pierre Dardenne, Larry Clark, Jacques Rivette, Caroline Link, Atom Egoyan, Alexander Szokurov, Mike Figgis, Richard Linklater) jutnak főszerephez, de ezúttal befért a válogatásba két magyar alkotó is: Pálfi György a Hukklével, Antal Nimród pedig klipjeivel veszi be a Titanicot.

- Merliner News -


2002. október 04.
A múlt rétegei

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Audióvíziós Szervezete jóvoltából régészeti filmszemlét tartanak a hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeumban. A rendezvényt a múzeum megalapításának 200 éves jubileuma tiszteletére hagyományteremtő szándékkal hívták életre.

A Régészeti Filmnapok ( A múlt rétegei) ötletadója Keresztessy Sándor volt, aki a belgiumi Időkerék elnevezésű ismeretterjesztő műsor szerkesztő-rendezőjeként vált ismertté. Az Időkerék azonban nem csak televíziós adásként vívott ki magának rangot Európában, hanem úgy is, mint egy nemzetközi tévés cserehálózat. A pesti szemlén az utóbbi évek legjobb munkáit - díjnyertes alkotások, dokumentum-filmek - mutatják be. A magyar produkciók mellett az idén francia és belga filmeket is láthat a publikum. A háromnapos program során az érdeklődők megtekinthetik például A Szent György tér kincsei, a Volt egyszer egy Mezopotámia, A Vaskorszak keltái vagy A pápai múmiák című alkotásokat is. Mi több, a gannai Esterházy kriptáról készült felvételeket is bemutatják.

- Merliner News -


2002. október 02.
Shakespeare emlékidéző

Előreláthatólag 2003. április 23-án avatják fel Budapesten William Shakespeare szobrát, Finta József építőművész tervei alapján. A jeles drámaíró születésnapjának, egyszersmind halálának évfordulójára elkészülhet a Shakespeare-emlékfal is.

A Marriott Hotel Vigadó tér felőli oldalán elhelyezendő bronzszobor kicsinyített mása lesz az Ausztráliában élt Mészáros Andor alkotásának, amelyet 1960-ban avattak fel az ausztráliai Ballarat városában. Az alkotás negatívját Mészáros Andor fia, a Melbourne-ben élő Michael Mészáros formázza meg. A mű érdekessége, hogy Shakespeare-t színészként ábrázolja. A szobor hátterében létesítendő emlékfalnak hazai vonatkozása is lesz: a több mint 200 esztendős magyar Shakespeare-kultusz legnagyobb alakjainak állít majd kőbe vésett (szöveg)emléket, így a műfordító Kazinczy Ferenc, Arany János, Petőfi Sándor és Vörösmarty Mihály, a színész Egressy Gábor, az idősb és ifjabb Lendvay Márton, Jászai Mari, Márkus Emília, Ruttkai Éva és Gábor Miklós nevét örökíti meg.

- Merliner News -


2002. október 01.
Díjazott műfordítók

Első alkalommal tegnap, azaz Szent Jeromos napján a Magyar Írószövetségben adták át a Hieronymus-díjakat. Ezúttal Fejér Irén és Tomcsányi Zsuzsanna műfordítók vehették át az elismerést, amelyet a Telegdi Polgár István Közalapítvány hozott létre. Azért lett éppen Jeromos-napja a fordítók világszerte elfogadott ünnepe, mert Szent János (Hieronymus) a Biblia fordítója; a szentírás tanulmányozásával foglalkozó filológusok, a fordítók, korrektorok, teológusok, bibliatársulatok és a könyvtárosok védőszentje. A Hieronymus-díj egyúttal az Írószövetség műfordítói szakosztálya által alapított Forintos-díj utóda, így az írószövetség hatáskörébe tartozó legmagasabb szakmai díjnak tekinthető.


- Merliner News -


2002. szeptember 30.
Jamaica Top 40

Jamaicában az ország függetlenségének 40. évfordulója alkalmából egy zenészek és újságírók által összeállított lista alapján szavazhatott a publikum az 1962 óta született legjobb negyven dalra. A reggae őshazájában természetesen Bob Marley tarolt: összesen hat felvétele került fel a Top 40-re. Minden idők legnépszerűbb dala a Marley - Bunny Wailer - Peter Tosh triász szerzeménye, No Woman, No Cry (The Wailers) lett. A nóta címe egyébként az uralkodó magyar felfogás ellenére nem arra utal, hogy ha nincs no, akkor nincs sírás sem; a pontos jelentése valami ilyesmi: kérés az asszonyhoz, ugyan ne ontsa már tovább könnyeit...

A legjobb tíz:

  1. Bob Marley & The Wailers: No Woman, No Cry
  2. Jimmy Cliff: Many Rivers To Cross
  3. Bob Marley & The Wailers: Redemption Song
  4. Bob Marley & The Wailers: One Love
  5. Eric Donaldson: Cherry Oh Baby
  6. Jimmy Cliff: The Harder They Come
  7. Gregory Isaacs: Night Nurse
  8. Shaggy/Rik Rok: It Wasn´t Me
  9. Lovindeer: Wild Gilbert
  10. Ernie Smith: Duppy Gunman

- Merliner News -


2002. szeptember 27.
Kultúraközvetítők mesterkurzusa

Kultúrával, örökségvédelemmel és turizmussal foglalkozó brit és magyar szakemberek budapesti mesterkurzusa zajlik ezekben a napokban a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az eseménysorozat idén májusban indult, amikor is a két ország szakemberei a szponzorációval kapcsolatos témakört tekintették át. Az eszmecserét ezúttal is a British Council szervezte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával együttműködve. A későbbi tervek szerint októberben már a finanszírozás kérdéseit tekintik át, novemberben pedig "A kulturális intézmények az Európai Unióban, valamint a változások menedzselésének lehetőségei" címmel tanácskoznak. A decemberi eszmecsere középpontjába várhatóan a kulturális vezetés új módszereit állítják a szervezők.

- Merliner News -


2002. szeptember 25.
Szoboravató és Gorkij-premier a Vígben


Gorkij Nyaralók című darabjának bemutató előadását szombaton tartják Budapesten, a Vígszínházban; Bazsov ügyvéd szerepét Kern András, Varvarát, a feleségét Börcsök Enikő játssza. Az 1904-ben írott mű története egy fiatal nő egy értelmesebb, hasznosabb élet reményében elkövetett sajátos menekülési kísérletével ismerteti meg a nézőt. De a színdarab egyben arról is szól, hogy a negyvenesek-ötvenesek nemzedéke mire jutott a lehetőségeivel, eszményeivel, házasságaival, vagyis az életével. A darabot Ádám Ottó rendezésében 1958-ban, majd 1975-ben a Madách Színházban játszották. A negyvennégy évvel ezelőtti bemutatón Greguss Zoltán, Tolnay Klári, Gábor Miklós, Márkus László és Váradi Hédi parádézott. Az 1975. évi rendezésben a főbb szerepekben Haumann Péter, Bencze Ilona, Schütz Ila, Tímár Béla, Márkus László és Gombos Kati lépett színre. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban 1974-ben Tompa Gábor rendezésében ugyancsak látható volt a magvas gondolatokkal megspékelt mű. 1986-ban pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban játszották, Salamon Suba László rendezésében. A szombati premierhez ezúttal ünnepség is társul: az előadás előtt avatják fel a fél évszázada elhunyt Molnár Ferenc a teátrumban elhelyezésre kerülő szobrát. Az alkotást Varga Imre szobrászművész készítette.

- Merliner News -


2002. szeptember 23.
Valami Amerika

Az utóbbi három év legnagyobb magyar filmsikere vitathatatlanul a Valami Amerika. Herendi Gábor mozijára eddig 300 ezren váltottak jegyet Budapesten, és országosan is ma fogyhat el az ötszázezredik tikett. Ezzel olyan filmekkel kerül forgalmazási szempontból egy "polcra" a film, mint a Csinibaba vagy a Miniszter félrelép vagy az ugyancsak nézettségi csúcsokat döntő Csillagok háborúja, a Harry Potter vagy a Gyűrűk ura. A Valami Amerika egy másik csúcsot is meghódított: 27 heten keresztül volt a budapesti mozis toplistán, "elsüllyesztve" a Titanic rekordját. A filmnek jelenleg is 5-600 nézője van naponta. A mozi hamarosan a videotékákban is kikölcsönözhető lesz, november végétől pedig a VHS mellett és a DVD változat is elkészül. Ez utóbbi érdekessége lehet, hogy nem kevesebb, mint 13 nyelvre fordítják le a mozimeskete párbeszédeit.


- Merliner News -


2002. szeptember 20.
Verses logopédia

A komoly szakmai és közönségsikert arató diszlexiás (kép)regény után Schwalmné Navratil Katalin a beszéd, az olvasás és a helyesírás könnyebb elsajátítását segítő gyakorlatokból és versekből gyűjtött össze egy csokorra valót. A Mondogatom, rajzolgatom... című segédtankönyvet egyaránt kiválóan használhatják a modern logopédia mesterfogásai iránt fogékony általános iskolai tanítók és a szülők is.

- Merliner News -


2002. szeptember 18.
Berlin új dirigense: Simon Rattle

Sir Simon Rattle lett a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere. Szerződése szerint tíz éven át irányíthatja a muzsikusokat. A 47 éves dirigenst egyszer már (1989-ben) felkérték, hogy a visszavonult Herbert von Karajantól vegye át a zenekart, de akkor a mester elutasította a kecsegtető ajánlatot. Rattle a napokban Claudio Abbado utódaként lépett első ízben az emelvényre: a premieren Mahler Ötödik szimfóniáját és Thomas Ades fiatal brit komponista Asyla című művét vezényelte. Érdekesség, hogy a zenész a tervek szerint továbbra is hűséges marad hazájához: miután Berlinben (le)tölti az év egyik felét, két hónapot dolgozik a londoni Orchestra of the Age of Enlightenment első vendégkarmestereként.


- Merliner News -


2002. szeptember 16.

DVD-ajánló

Majd megdöglik érte

Az 1994-es keltezésű, 102 perces mozimesketében a kisváros szöszije, Suzanne asszony (Nicole Kidman) mindent megszerez magának, amire csak szemet vet. Így történik ez a helyi "macsóval" is. A fiú rokonsága nincs elragadtatva attól, hogy míg Larry a családi étteremben dolgozik, újdonsült neje tévés karrierről álmodozik. Szinte beteges megszállottsággal igyekszik elérni célját. Úgy érzi, tévésztárrá avanzsálásának csupán egyetlen akadálya van: férje, aki azt akarja, hogy elsősorban anya és háziasszony legyen.

Gus Van Sant (Otthonom, Idaho, Good Will Hunting) csípős szatírája igazi csemegének ígérkezik a DVD-gyűjtők számára. A maga útját járó rendező nem függ a nagy stúdióktól és a gyilkos filmes berkeken belüli érdekharcoktól. Kis költségvetésű filmjeiben ugyanakkor több a gondolat és a tartalom, mint tucatnyi kommersz produkcióban együttvéve.
Extrák: eredeti előzetes, Gus Van Sant filmográfia, képgaléria.

- Steve -


2002. szeptember 13.

DVD-ajánló

Az Álmosvölgy legendája

Sűrű köd gomolyog a tompa, kénes fényektől szétfolyó erdő felett, dübörögve fut a nehéz batár a halott tájon, a bakon egy fej nélküli kocsis ül. A félelmet sugárzó kezdő képsorok a Hudson keleti partvidékének tágas völgyeibe kalauzolják a mit sem sejtő nézőt, aki hamarosan egy titokzatos, eldugott, csendes kis szurdokban találja magát, melyet Álmosvölgynek hívnak. Mesebeli, varázslatos táj tele mindenféle helyi mendemondával, kísértetjárta helyekkel, éji babonával.

Ide érkezik 1799. egyik borongós napján New Yorkból a legújabb tudományos nyomozási módszerek iránt elkötelezett Ichabod Crane felügyelő (Johnny Depp), hogy kivizsgálja a kis faluban történt rejtélyes eseteket. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindhárom áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek. A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas!

A bámulatos fantáziájú Tim Burton (Batman, Ollókezű Edward, Támad a Mars!) ezúttal Washington Irving klasszikus meséje nyomán alkotott lenyűgözően elbűvölő képi világú, rendkívül izgalmas és sokszor groteszkül komikus filmet. Burtonnek sikerült a horror műfaj sztenderdjeit megőrizve kerekre gyúrni és a saját nyelvére lefordítani a történetet. Arra a nyelvre, amelyet csak ő beszél, azonban sokan megértenek. A DVD a megszokottól eltérően "csak" a magyar szinkront tartalmazza, a magyar feliratot nem.
Extrák: két mozielőzetes, interjúk a szereplőkkel és a stáb tagjaival, "A legenda mögött" - werkfilm, audiókommentár Tim Burtonnel, válogatott szereplő-életrajzok, fotógaléria.

- Steve -


2002. szeptember 11.
Snoopy emlékmúzeum

A kaliforniai Santa Rosában megnyílt a Charles M. Schulz emlékmúzeum és kutatóközpont. A 8 millió dolláros beruházással létrehozott intézmény valószínűsíthetően évente 200 ezer látogatót foga majd, hiszen a létesítmény egyfajta kegyhely is: Snoppy és Charlie Brown fanatikus rajongóinak találkozóhelye. A múzeumban természetesen láthatóak a művész teremtményei és képregényei (Snoopy, Peanuts stb.) is. Az egyik termet Schultz hajdani műtermének mintájára alakították ki.- Merliner News -


2002. szeptember 09.

Mozivarázs

Picasso kalandjai

Tage Danielsson rendező 1978-ban vetemedett arra a pimaszságra, hogy az akkoriban elhunyt világhírű képzőművész, Pablo Picasso életéből készítsen egy olyan filmet, amely nemcsak fittyet hány az efféle művek szokásos fogásaira, de teljességgel kifordítja, s feje tetejére állítja a nagy művész életének minden mozzanatát.

Ebben a filmben minden hiteles, minden meg is történt, csak éppen egy kicsit másként. Felvonul a huszadik század sok-sok jelese, akinek valaha valamilyen köze volt a modern piktúra ezerarcú éllovasához. Hemingway egy párizsi kávézó teraszán kesztyűt köt a Bohémélet fázós kezű Mimijének. A betegnek tűnő Picassot a század nagy humanista orvosa, Albert Schweitzer vizsgálja, aki, finoman szólva, már túl van fénykorán - miközben könnyesre kacagjuk magunkat a híres gyógyító balfogásain.

Egyszóval minden igaz és semmi sem. A sznobok felháborodhatnak, szentségtörés után kiálthatnak. Ám a Picasso kalandjai mégis közelebb hozza ezt a zsenit még azokhoz is, akik eddig épp csak a nevét hallották valahol. Kilencvenkét percnyi üdítő bohóság. A Duna tévé a borongós őszi napokat feledtetve szeptember végén tűzi műsorára ezt a kivételes alkotást.

- Kelecsényi -


2002. szeptember 08.

DVD-ajánló

Mozart visszatér

A jobb hazai tékákban már kapható a legendás Amadeus-mozi rendezői változata. Milos Forman nyolc Oscarral jutalmazott, most extrákkal is kiegészült filmjében a középszerű zeneszerző, Antonio Salieri (F. Murray Abraham) meséli el legnagyobb ellenfele, Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce) életének történetét, s akinek haláláért állítólag őt terheli a felelősség. Visszaemlékszik Mozarttal való salzburgi találkozására 1781-ben. Az udvari komponista azonnal felismeri a zenész zseni igazi nagyságát. Amikor Mozart Bécsbe kerül, a középszerű és irigykedő Salieri mindent megtesz, hogy ártson neki. Szerinte a zseniális muzsikus gyakran viselkedik féktelenül az előkelőségek szeme láttára. Az intrikák végül célt is érnek: Mozart műveinek nincs sikere a közönség előtt. A zseni ebben a helyzetben kénytelen elfogadni egy névtelen felkérést egy rekviem megírására. Az újabb csel mögött természetesen Salieri áll. Ennek komponálása közben éri Mozartot a halál. A zeneszerzőt tömegsírba temetik.
Extra: a második lemezen (The Making of Amadeus) eredeti mozi előzetest és az alkotókkal készített interjúcsokrot találhatunk.

- Steve -


2002. szeptember 06.
Amadeus Szolnokon, Pesten és Londonban

Az angliai magyar kulturális év nyitányaként Londonban viszi színre Peter Shaffer Amadeus című drámáját a szolnoki Szigligeti Színház társulata. A dráma 2003. július 4-től egy héten át a szigetország fővárosának Lyric Hammersmith színházában angol feliratozással kerül színre Darvas Iván és Alföldi Róbert főszereplésével, Szikora János rendezésében. Egyébként a mai angol drámaírás egyik legismertebb alkotója Mozart életéről szóló művének 2001. március 8-án volt a szolnoki premierje. Azóta 43 nagysikerű előadás áll a szereplőgárda mögött. A darabot az idei szezonban is műsoron tartják a szolnokiak, sőt a produkciót az egész évadban folyamatosan láthatja majd a fővárosi közönség a Thalia Színházban.

- Merliner News -


2002. szeptember 04.
Edinburgh díjazottja: Bozsik Yvette

Ebben az évben is rangos elismerést vehetett át Bozsik Yvette. A Holtodiglan című táncduettért "cserébe" - Vati Tamással közösen - a Scotsman című napilap Fringe First 2002 elnevezésű díja "landolt" a páratlan párosnál. A kritikusok az edinburghi alternatív művészeti fesztiválon szavaztak rájuk. Bozsik egyébként ötévi szünet után tért vissza Edinburghbe, ahol a fellépések mellett workshopokat is tartott. 1993 óta hetedik alkalommal díjazták B.Y. (tánc)művészetét a skót városban.

- Merliner News -


2002. szeptember 02.
Érzelmes mozi koprodukcióban

András Ferencet nem kell bemutatni a magyar mozi szerelmeseinek. Amikor idehaza még tiltották a tömegfilm fogalmának szapora felemlegetését, ő szép csendben milliós nézettséget hozó, mindmáig "ütőképes" mozikat kreált. Gondoljunk csak a legendás Dögkeselyűre, A nagy generációra vagy a Törvénytelenre. A nyolc éve egész estés játékfilmet nem rendező András most újra forgat: sztárparádéval kecsegtető alkotása olasz-magyar koprodukcióban készül.

A Szent Lőrinc folyó lazacai című vadonatúj mozimesketét Enzo Lauretta azonos című regénye ihlette. - A forgatókönyv első változatától a megvalósulásig közel öt év telt el. Szerencsére nem kellett nekem kilincselnem, a producerek örömmel vállalták helyettem ezt a munkát. Rendezőként csak a forgatókönyv finomítása várt rám, valamint a szereplőválogatás hálás feladata - meséli András Ferenc. Szó, ami szó, az említett szereposztogatósdi nem lehetett keserves feladat egy férfiember számára, mivel a főbb szerepekre végül Gregor Bernadettel és Ónodi Eszterrel szerződtek. - Az emberek a bulvársajtóból és a Playboyból már ismerhetik a mellbőségemet és a derékbőségemet, arról viszont, hogy milyen színésznő vagyok, eddig kevés fogalmuk lehet. Bár színpadi színésznőként elégedett lehetek a karrieremmel, hiszen csodálatos feladatokat kapok a Pesti Magyar Színházban, most végre a nagyközönség előtt is bizonyíthatok - summázza Gregor.

Ónodi Eszter szerint sok nosztalgikus elem tarkítja a történetet. - Ez emberileg elég távol áll tőlem. De nem gond belehelyezkednem egy nagyon különböző lány lelkivilágába. Pont ettől érzem izgalmas színészi kihívásnak ezt a feladatot - értékel a Meseautó üdvöskéje. Egyébként a mozi több, mint fele a napfényes Itáliában játszódik. A sztori fókuszában egy zárkózott fiatal lány áll, aki Kanadából Magyarországra utazik, hogy megkeresse a gyökereit. Itt azután megtalálja önmagát és festeni kezd. Természetesen a szerelem sem kerüli el...

- Sz. Z. A. -


2002. augusztus 30.
Magyar filmesek tengeren innen és túl

Három rangos nemzetközi filmfesztiválon is "ringbe" szállnak a magyar filmesek. A Montreali Filmfesztiválon Kamondi Zoltán Kísértések című filmje szerepel a hivatalos versenyprogramban. A szeptember 2-áig tartó rendezvénysorozaton Gulyás Gyula Fény hull arcodra című filmjét ugyancsak műsorra tűzik. Három nappal később Torontóban kezdődik nemzetközi filmfesztivál, két magyar mozival a programban. Mundruczó Kornél (Szép napok) és Pálfi György (Hukkle) az idei magyar szemlén megosztva nyerte el a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját. Most újra vetélkedhetnek - a kanadai fesztivál (fő)díjáért... Úgy tűnik egyébként, hogy a Szép napokra főként Amerika vevő, mivel a chicagói, az edinburghi és a denveri filmes dzsemborikon ugyancsak vetítik ezt a mozit. A Hukkle viszont Európában viheti sokra: Pálfi műve ugyanis a szeptember 19-én kezdődő 50. San Sebastian-i filmfesztivál repertoárjában szerepel.

- Merliner News -


2002. augusztus 28.
Komédiások randevúja

A vidámság és a derű országos seregszemléjével indul a színházi évad Nyíregyházán. A Vidor Fesztivál keretében szeptember 7-14. között összesen huszonhat színházi előadást láthat a közönség. A rekeszizomedzés jegyében a nyírségi publikum elé kerül - egyebek mellett - a kecskeméti Katona József Színház Shakespeare: Sok hűhó semmiért című produkciója, továbbá a Vígszínház Játszd újra, Sam! (Woody Allen), a Merlin Színház Mesterdetektív (Shaffer), az Új Színház Chioggiai csetepaté (Goldoni) és a Madách Páratlan páros (Cooney) előadása. A Komédium a Stílusgyakorlatokkal (Queneau) készül, a miskolci színjátszók Neil Simon: Mezítláb a parkban című örökbecsűjével "viccelik" meg a publikumot. Ezeken felül a Krúdy Kamaraszínpadon tizenhárom humoros színművet láthatnak a nézők, a Művész Stúdióban pedig báb- és gyermekelőadásokat tartanak. A bemutatásra kerülő színdarabokat versenyeztetik is: a tévés showman, Fábry Sándor vezette zsűri választja ki a legmókásabb produkciót.

- Merliner News -


2002. augusztus 26.
Parádés kamionkaraván

A végtelen kígyóként "kúszó" kamionkaraván első ízben három éve, szintén augusztus végnapjaiban gördült át az Andrássy úton. Már akkor 200 ezres tömeg járt rítustáncot - fáradhatatlanul.

A berlini technomajális, azaz a Love Parade mintájára beindított Budapest Parádé mára a Diáksziget után a legnagyobb visszhangot kiváltó, turistacsalogató eseménnyé vált. A szervezőket dicséri, hogy a zajos mókát nem hagyták ellaposodni és az elektronikus zene bennfentes ünnepe helyett össznépi, a számos stílust ötvöző zenei fiestát prezentáltak. A mi kis(?) parádénk külön erénye, hogy a kis "halaknak" is lehetőséget ad a bemutatkozásra, így a médiamogulok és a multicégek nem arathatják le magukban a babért.

Az idei nyárbúcsúztató buli hangulata is üdítő volt. Síppal, dobbal felszerelkező tinik, csábos, vadítóan szép hölgyek és örömittas, a ringó csípők láttán tűzbe jött urak sorjáztak a kamionok között. A pompázatos kavalkádban mindenki megtalálta a maga helyét, még az Andrássy úton csatangoló családoknak sem kellett félteniük csemetéiket. Az időnként habpartiba, máskor bolondos vizipisztoly csatározásokba torkolló gigantikus parádé mindvégig békésen, botrányoktól mentesen zajlott.

Persze szombat délután a tömegiszonyban szenvedőknek nem ártott messzire elkerülniük a túlzsúfolt, a világörökség részévé nyilvánított sugárutat. Tavaly több, mint félmillióan ropták itt önfeledten a táncot. Idén valószínűsíthetően ennél is többen. Jellemző, hogy már a hivatalos - délután kettőre meghirdetett - start előtt másfél órával is több ezer bulira kész honpolgár hejehujázott a Bajcsy-Andrássy kereszteződésben. A rendezvény sikerét egyértelműen jelzi, hogy jeles előadók és kiváló dj-k tolongtak a kamionokon elhelyezett keverőpultoknál és az éjjeli bónuszparádén. Itt volt mások mellett a chicagói showman, DJ Rush, a stockholmi Cari Lekebush, Sven Vath felfedezettje, Miss Shiva és Michael Parsberger a Safri Duóból. Az egész napos dínomdánom utózöngéi még a hajnali órákban is hallhatóak voltak, hiszen after partik egész sorát rendezték városszerte.

- Szabó Zoltán Attila -


2002. augusztus 22.
Japán filmesé a Retina-díj

A Sellyén kilencedik alkalommal megrendezett Retina 2002. film- és videó fesztivál fődíját Yukihisa Fuimoto, az 1995-ös japán bányabezárásokról szóló dokumentumfilmje nyerte el. A rendező a Hokkaido szigeteken lezajlott bányabezárást és annak következményeit örökítette meg mozijában. A legjobb magyar filmes díját a budapesti Szalay Péter Csúnya betegség című alkotása nyerte el. A zsűri különdíját pedig a török Metin Yegin: After című alkotásának ítélték oda. Az animációs filmek kategóriájában a zsűri nem osztott első, második és harmadik díjat, hanem négy alkotó - Péterffy Zsófia, Kiss István, Fodor Pál és Ulrich Gábor - filmjeit azonos elismerésben részesítette.

- Merliner News -


2002. augusztus 21.
Magyar kisfilm is harcba száll az Arany Oroszlánért

Buvári Tamás Posztkatona című alkotása révén magyar film is szerepel az augusztus 29. - szeptember 8. között rendezendő, 59. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon: a kisfilmet a Nuovi Territori szekció részeként vetítik egy-egy új-zélandi, francia, amerikai, venezuelai és brit-olasz-ír produkció társaságában. A 13 perces mozit Erdélyben forgatták; főszereplői Nagy Zsolt, Kovács Lajos, Antal Nimród és a román Elena Ivanca. A Velencei Filmfesztiválon egyébként összesen 143 mű szerepel. A nyitányon az amerikai Julie Taymor Fridáját vetítik Frida Kahlo mexikói festőművésznő életéről. A címszereplő: Salma Hayek. Ezen felül még 21 alkotás verseng az Arany Oroszlánért.

- Merliner News -


2002. augusztus 16.
Felhő a Gangesz felett

Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett című filmje képviseli a magyar filmművészetet az Európai Film 2002.díj versenyében. Az Európai Film Akadémiai (EFA) díjkiosztó ünnepségét az idén Rómában tartják, december 7-én. A versenyben induló alkotások többfordulós selejtezőn esnek át, amelynek során az 1300 személyből álló akadémia tagjainak szavazata alapján 5-6 film jut el a végső megmérettetésig. A befutó filmek listáját november elején hozza nyilvánosságra az EFA. A Magyar Filmunió írásos közleményben adta hírül: miért éppen erre a mozira esett a grémium választása. Az indok: "a film megrázó történetében briliáns alakítást nyújt Ternyák Zoltán és Tóth Ildikó". A filmet egyébként szeptember 26-án mutatják be a magyarországi mozik.

- Merliner News -


2002. augusztus 15.

Mozivarázs

A kegyelmes úr rokona

Urambátyám országa. Magyarországon a múlt század negyvenes éveinek elején könyvcímmé lett, majd a közbeszéd részévévé vált ez a fogalom.

Nem sokkal A kegyelmes úr rokona című filmprodukció bemutatása után, 1942-ben jelent meg Makkai János könyve, melyben a társadalmi rangokat és címeket, valamint a korabeli Magyarország viselkedési mintáit elemezte a leíró szociográfia eszközeivel. Megtudhattuk a több kiadást is megélt kötetből, hogy hazánkban nem is kell tehetségesnek lenni valamiben, elég, ha az illetőnek jó összeköttetései vannak. De mintha csak ezt a megállapítást akarta volna példázni Podmaniczky Félix báró és filmrendező 1941-es munkája is. A kegyelmes úr rokona arra az alapötletre épül, hogy valaki névrokona a nagyhatalmú vezérigazgatónak. Ő maga nem használja ki ezt a véletlent, egyik haszonleső kollégája azonban él, illetve visszaél a lehetőséggel. S mit tesz a sors? Amikor a kegyelmes úr váratlanul meghal, a névrokon mint reménybeli örökös, főszerephez jut. Ki tudna ellenállni ekkora csábításnak?

A színészgárda impozáns. Somlay Artúr, Greguss Zoltán, Mezei Mária, Simor Erzsi mellett játszik a filmben az a Szilassy Zoltán is, aki miatt sokáig nem tűzték műsorra ezt a filmet, mert az amúgy tehetséges, 1938 óta filmező színész a nyilas puccs után, 1944 őszén Szálasiék rémuralma idején politikai szerepet vállalt. Most mégis láthatjuk a hírhedt alkotást a Duna tévé jóvoltából az ünnep előestéjén, augusztus tizenkilencedikén.

- Kelecsényi -


2002. augusztus 14.
Az édes élet

Fellini elhíresült filmje fordulatot jelentett a rendező életművében. Korábbi, nagysikerű művei, a lelki élet bensőséges rezdüléseit ábrázoló Országúton és Cabiria éjszakái után még híveit is meglepte ez a széleskörű társadalmi tabló.

Botrány is lett belőle, nem esztétikai, hanem politikai és egyházi. A felsőbb tízezer köreiben egyesek magukra ismertek, a film állítólagos szabadossága és erkölcstelensége miatt pedig katolikus főpapi körökben születtek tiltakozó körlevelek. Az édes élet (eredeti címén: La dolce vita) ma már a filmművészet történetének kikezdhetetlen alapműve. Csak azért nem nevezhetjük kultuszfilmnek, mert ez a kifejezés akkoriban még nem volt divatban. Összegeződik benne a második világháború utáni jóléti fordulat társadalmi következménye. A pénz, a publicitás, a sikerhajsza örvénye magával rántja a belekerülő egyéneket. Van, aki nem bírja ezt elviselni, és öngyilkos lesz. Van, aki csak erkölcsileg kopik el, s adja föl álmait, terveit.

Sok kitűnő színész (Anita Ekberg, Anouk Aimée, Alain Cuny) mellett Marcello Mastroianni neve fémjelzi leginkább a filmet. Amikor Mastroianni néhány éve elhunyt, fekete gyászlepellel vonták be Rómában a Trevi kutat, ahol Az édes élet egyik híres vagy inkább hírhedt jelenete, Anita Ekberg fürdőzése játszódik. A nagyszerű mozit vasárnap este vetíti a Duna tévé.

- Kelecsényi -


2002. augusztus 12.
Egy hatás alatt álló Völgy

A Kapolcs és környékén évről-évre megrendezésre kerülő összművészeti találkát ma már a rangos seregszemlék közé sorolják határainkon túl is. A Márta István és szűk baráti köre által 14 évvel ezelőtt létrehozott fesztivál idén (is) zajos sikert aratott: becslések szerint a Művészetek Völgyébe 180 ezren látogattak el.

Idén 10 nap alatt 6 faluban 800 színházi-, zenei-, gyermek- és ifjúsági, illetve irodalmi programra került sor. 70 kiállítás, 10 konferencia és előadássorozat kísérte az eseményt. Egyebek mellett rendezvény-marketing kongresszust is tartottak Taliándörögdön. Az immár hagyományos országos kézműves találkozó vagy a keramikusok és fazekasok összejövetele úgyszintén része volt a sokszínű programnak. Három filmcentrum is működött a fesztivál ideje alatt, és a Galkó Balázs stábja jóvoltából a Völgyhíradó adása is folyamatosan, jó minőségben volt "fogható".

A Völgy minden évben vendégül lát egy magyarországi várost: ezúttal Dunaújváros kapta a rangos díszvendégi státuszt. A fehér megyei iparváros 28-30 produkciót "dobott" be a közösbe. Szőke András meghívására a Tan Kapuja Buddhista Főiskola szervezésében nyolc napos buddhista szeánszra is sor került a Mogyorók Házában. Fábry Sándor állandó "szárnysegédje" mellett Öcs faluban is zajlott hasonló program: a TST-Sambhala Központ Tibetről szóló filmjeit nézhette meg a publikum.

Első ízben könyv is megjelent az összejövetelről: Antalóczy Tímea: Egy hatás alatt álló Völgy című műve részletesen tárgyalja/kutatja Kapolcs titkát. A tervek szerint további hat, a Művészetek Völgyét népszerűsítő kötet is megjelenik az elkövetkező négy évben. A sikernek köszönhetően a környék is egyre fejlődik, átalakul. A napokban a kapolcsi evangélikus templom külső homlokzatát és a petendi katolikus templom belső terét renoválták. Úgy tűnik, tizenegy évnyi tervezgetés után végre elkezdődhet a dörögdi XII. századi klastromrom rekonstrukciója is. A klastromkert parkosítását jövőre tervezik.
- A Művészetek Völgye anakronisztikus 14 éve is az egyéni és közösségi álmok valószínűtlenül nehéz és bonyolult megvalósításáról szól. A falvak lakói, a művészek és a látogatók összefogására épülő, párt- és politikamentes Völgy léte mára már megszokott és természetes. Generációk nőttek fel, visszajáró családok, barátok ezrei számítanak a programokra; "kapolcsoznak" évről-évre - summázta a fesztivál zárásakor az alapító Márta István. Azt sem titkolta, hogy az összköltségvetés - a dologi kiadásokkal együtt - 108 millió forintot emésztett fel.

- Sz. Z. A. -


2002. augusztus 08.
A drog elkerülte a Diákszigetet

Kiadós zuhéval indult és egy még nagyobb - tomboló széllel és viharral "tarkított" - hajnali esővel zárult az idei Diáksziget. A sziget népe azonban így is jól és önfeledten szórakozott mindvégig.

A hagyományos, idén tizedik alkalommal megrendezésre került dzsembori valóban az érdeklődés középpontjába került: a fellépő sztárok mellett a kis és nagy ügyek védelmezői, a civil szféra képviselői, amatőr és profi színjátszók, bábosok, filmesek, hittérítők is hallatták a hangjukat. Jellemző a sziget ma már elvihatatlan jelentőségére, hogy szinte ingajáratban érkeztek a honi politika prominens képviselői Óbudára. A miniszterelnök még a szigetelők kedvenc "háziállatát", a kis tehenet ábrázoló ruhaneműt is magára öltötte. Demszky Gábor főpolgármester szintén jelen volt a rendezvényen. A kampányoló politikus buzgón nyilatkozgatott, sőt még egy locsolókocsira is felpattant és körbelocsolta kedvenc szigetét. Egyébként a főváros naponta mintegy 100-150 köbméter vizet használt el a sziget portalanítására. (Nem sikerült maradéktalanul...) A szennyvízelvezetést, illetve a szemétszállítást önköltségi áron biztosították a fesztivál számára. Nem kértek pénzt a területhasználatért sem - ez a tétel 200 millió forintot tett volna ki máskülönben. A fesztivál kulturális programjaihoz a fővárosi önkormányzat szép summát tett hozzá: közel 8 millió forinttal segítették a művészeket.

Tiszteletreméltó gesztus volt, amit az egyik multinacionális üdítőital-gyártó tett a szigetlakók és a környezet, a zöldellő liget védelme érdekében. A rendezvényt évek óta támogató mamutcég nem kevés pénzt fordított arra, hogy a Hajógyári-szigetre bekerülő műanyag üdítős és ásványvizes palackok "kulturáltan" hagyják el a helyszínt. A cég - az elmúlt két év gyakorlatának megfelelően - újra bérelt olyan automatákat, amelyek képesek a kiürült palackok visszavételére és tömörítésére. A leadott palackokért a szigetlakók bonokat kaptak, melyekért pólókat, napszemüvegeket, hálózsákokat vásárolhattak, vagy extrém sportokat űzhettek. Voltak, akik csak néhány palackot dobtak a gépbe, de olyanok is akadtak akik zsákokkal(!) hordták vissza az egyébként nem visszaváltható palackokat. Összesítve: az idei seregszemlén körülbelül 150 ezer palackot gyűjtöttek be az említett automaták. Ezt a mennyiséget öt darab 32 köbméteres konténerben tárolták. A palackokat egy fővárosi telephelyre vitték, ahol bizonyítandó, hogy a műanyag palack nem haszontalan szemét, keresett exportterméket gyártanak: a szigetlakók által összegyűjtött 4500 kilogrammnyi "áruból" műanyagból ruhák, csomagolóanyagok, csövek és virágtartók készülnek.

Ugyancsak a szép cselekedetek közé sorolhatjuk, hogy a korábbiakhoz képest is nőtt a véradók száma. Sikeres ötletnek bizonyult a fesztivál újdonsága, az Egészség Zóna. Itt naponta több ezren fordultak meg és kértek (jó)tanácsokat az éjjel-nappal rendelő orvosi teamtől, egészségügyi szakemberektől. Az allergiaszűrés sajnos, szintén a "népszerű" programok közé tartozott. (Itt kell megjegyezni, hogy a hajóállomás mellett fekvő, bekerített ipari területen burjánzott a parlagfű.) Egyébként 800 sebészeti ellátásra, ugyanennyi belgyógyászati kezelésre, valamint 28 alkohol-detoxikálásra volt szükség a Sziget ideje alatt. A drog szerencsére messzire elkerülte a Diákszigetet: kábítószer miatti rosszullét gyanúja csupán öt delikvens esetében merült fel. A hírek szerint naponta hatvanezer ember fordult meg a szigeten, elvégre "kell egy hét együttlét"...

- Sz. Z. A. -


2002. augusztus 07.
A kis tehén feltartóztathatatlan!

Sok jó ember kis tehén is elfér. Mármint a Hajógyári-szigeten. Óbuda eme hajdan kihasználatlan, a nyolcvanas években csupán hajóeszkábálásra és röpke dzsemborik (ricse-ricse-Beatrice, hórukk!) prezentálására szakosodott szeglete hosszú évek óta - józsefvárosi folklórt idézve - a legnagyobb hazai "bullantás" helyszíne.

Az említett földnyelv ma már a nemzetközi turistatérképeken is fellehető. A nagy magyar muzikális attrakciót külhoni utazási irodák ajánlgatják jó kedvvel, bőséggel. A monstre hajcihőre hollandusok, svédek, germánok, taljánok, amcsik érkeznek mind tekintélyesebb szabad csapatokkal. A Diáksziget Európa legnagyobb megabulija. Multikulturális kegyhely. Ahol szinte minden fellelhető, mi szemnek, szájnak, no és fülnek/léleknek üdvös. A muzsika - feltéve, hogy Tarlós polgármester is áldását adja a dologhoz - éjt-nappallá téve szól(hat) a benga hangszórókból.

A buli külcsín és belbecs tekintetében is európai. Más kérdés, hogy az árak szintén euróra szabottak. Egy dobozos citromlé 190 forintot kóstál, a másnaposság elleni multivitamin itóka ugyanennyiért vételezhető, a főtt kukorica kétszáz egységet tesz ki, míg a hírhedt Zombie koktél már az ezren túliak "társaságába" tartozik. A "népek" azonban böcsülettel kicsengetik a rájuk testált összegeket, hiszen tudják: a 21. században a jó kedvért (is) fizetni kell. (A tévéreklámokból ismerős árzabáló lapzártánkig nem látogatott a rejtelmes szigetre...)

Sajnos, ebben az esztendőben (különösen a nyitó napon) a máskor brillírozó szervezők csúnyán beégtek. A Sziget kapujában ugyanis balkáni állapotok uralkodtak: a rendőrkordon és a Mozaik utcai házikók közé szorult/szorított tömeg egy mindössze három méter széles határsávban volt kénytelen - heringszerűen - jegyet vételezni. Ugyanitt posztoltak a médiamunkások és néhány fellépő, akiknek ugye odabent lett volna dolguk, ámde az elégtelen szervezés - a pass-engedélyek nehézkes kiadási procedúrája és a számítógépes rendszer "lefagyása" - miatt szinte mindenről lekéstek.

De ne zsörtölődjünk. Főként, mert a nagy ramazurit idén is olyan sztárok tisztelik meg, akik az év többi hónapjában felénk se néznek. Itt ugyanis tényleg (hagyományosan!) magas a mérce; a Diáksziget nem holmi kamumatiné, tévés road show, netán plaza-hakni. Iggy Pop nem áll meg bármelyik körtefánál. A The Cure zenészei is igencsak válogatósak. A Mission, a Transglobal Underground és a holland The Gatering szintén a faksznis bandák közé sorolható. Jól megkérik az árukat, de cserébe színvonalas élőkoncertekkel szórakoztatják az ezerfejűt. Ezen a szinten bizony fabatkát sem érnek az olyan, máskor agyondédelgetett honi sztárocskák, mint Zámbó Árpi, Kozsó, vagy frissen "facsart" Sugar and Spice.

A sztárok viselt dolgairól Gerendai Károly sziget-alapító tud a legtöbbet. Elárulta: a legnagyobb - kulisszák mögötti - galibákat eddig a Stone Roses és a Prodigy okozta. Utóbbiak ugye nem jöttek el a beígért, jó előre leszervezett koncertre. Betegségre hivatkoztak. Majd másnap adtak egy hatalmas bulit a ködös Albionban... A Stone-ék már eljöttek és ki is tettek magukért a színpadon. Bohém szokásaikkal viszont nem egyszer kétségbe ejtették Gerendaiékat. Egy éjszakán át kellett például keresgélniük a banda énekesét, aki annyira felöntött a garatra, hogy "köddé vált". Végül a biztonsági emberek másnap reggel az egyik színpad vasszerkezete alatt, elalélt állapotban találtak rá.

Gerendai nem titkolja: az idei felhozatalban is akadnak problémás esetek. - Iggy Pop például mindig egy kibiztosított bomba, ha rossz napot fog ki, fuccs a koncertnek. (Szerencsére idén a legjobb formáját hozta.) A The Cure ugyancsak "bekavart": Robert Smithék annyira megszerették a pest-budai publikumot, hogy jóval tovább maradtak a nagyszínpadon, mint azt megtehették volna. Félő volt, hogy Tarlós István, óbudai polgármester ismét akcióba lép. A politikai balhé ezúttal elmaradt. A monstre buli változatlan hévvel folytatódhat tovább. A kis tehén feltartóztathatatlan.

- Szabó Zoltán Attila -


2002. augusztus 06.

Helyzetkép

Rendezői DVD-sorozatok

Magyarországon 2001 év végére a becslések szerint 55 ezer ún. asztali lejátszó és legalább 100 ezer DVD lemez játszására alkalmas számítógép került a háztartásokba. A tavalyi év második fele jelentős változásokat hozott a hazai DVD filmforgalmazás terén; az efféle filmek piaca nálunk is elérte azt a kritikus tömeget, amelynek köszönhetően már a lomha filmforgalmazók is kénytelenek voltak nagyobb fokozatba "kapcsolni", több figyelmet szentelni ennek a piaci szegmensnek.

2002 végéig legalább 800-1000 film megjelenése várható. Ha tehát eddig az volt a legfőbb gondunk, hogy egyáltalán mit nézzünk házi mozi rendszerünkön, idén már az a nagyobb problémát az jelenteni, miről mondjunk le és mit vegyünk meg mégis. Ki-ki eldöntheti, hogy az érdeklődési köre és a pénztárcája által behatárolt DVD kínálatból milyen típusú játékfilmeket helyezne el saját, otthoni filmmúzeumában. Zenei DVD-k és dokumentumfilmek tekintetében a hazai üzletek kínálata ma még alkalmatlan tematikus anyagok összeállítására. Ez azért is sajnálatos, mert a koncertfilmeken például csak elvétve találhatunk magyar feliratot, de a magyar szinkron is hiánycikk. Ez utóbbi tény viszont a honi piactól egyelőre elriasztja a szép számmal megjelenő európai játékfilmek gyártóit. Mivel Magyarországon túlnyomó többségében az amerikai filmforgalmazók (Warner, Columbia-TriStar, 20th Century Fox, Paramount) kiadványai jelennek meg, ezért elsősorban tengeren túli rendezői- és műfaji sorozatok összeállítására van lehetőség. Ha valaki a francia újhullám, vagy Fassbinder filmjeit szeretné összegyűjteni DVD-n és le tud mondani a magyar szinkronról/feliratról, valamint szereti a sokkal igényesebb kivitelezésű borítókat, annak persze nem érdemes várnia a hazai verzióra, csak bele kell tennie a lemezeket virtuális kosarába valamelyik külhoni DVD-honlapon járva. Jelenleg csak(?) a következő rendezői sorozatok szerezhetőek be mifelénk:

Tim Burton: Beetlejuice (1988), Batman (1989), Ollókezű Edward (1990), Batman visszatér (1992), Támad a Mars! (1996), A majmok bolygója (2001)

James Cameron: Terminátor (1984), A bolygó neve: halál (1988), A mélység titka (1989), True Lies (1994)

Frank Capra: Ez történt egy éjszaka (1934), A kék hold völgye (1937), Mr. Smith Goes To Washighton (1939), Arzén és levendula (1944)

Francis Ford Coppola: A Keresztapa (1972), A Keresztapa II rész (1974), A Keresztapa III rész (1990), Bram Stoker's Dracula (1992)

Brian De Palma: Carrie (1976), A Sebhelyesarcú (1983), Alibi-test (1984), Aki legyőzte Al Caponét (1987), A háború áldozatai (1989), Mission: Impossible (1996)

Terry Gilliam: Gyalog galopp /Monty Python and the Holy Grail/ - 1974, Jabberwocky (1977), Munchausen báró kalandjai (1988), 12 majom (1995)

Lawrence Kasdan: A test melege /Body Heat/ - 1981, A nagy borzongás (1983), Silverado (1985), Francia csók (1997)

Stanley Kubrick: Spartacus (1960), Lolita (1961), Dr. Strangelove (1963), 2001: Űrodüsszeia (1968), Mechanikus narancs (1971), Barry Lyndon (1975), Ragyogás (1980), Full Metal Jacket (1987), Tágra zárt szemek (1999) Stanley Kubrick A Life in Pictures /r: Jan Harlan/ - 2001

Roman Polanski: Rosemary's Baby (1968), Machbeth (1971), Kínai negyed (1974), Kalózok (1986), Őrület (1987)

Sidney Pollack: Ilyenek voltunk (1973), A szenzáció áldozata (1981), Aranyoskám (1982), Távol Afrikától (1985), A cég /The Firm/ - 1993

Joel Schumacher: Összeomlás (1993), Mindörökké Batman (1995), Ha ölni kell (1996), Batman és Robin (1998)

Martin Scorsese: A taxisofőr (1976), Krisztus utolsó megkísértése (1988), A nagymenők /Goodfellas/ - 1990, Cape Fear - A rettegés foka (1991), Az ártatlanság kora (1993), A holtak útja (1999)

Ridley Scott: Nyolcadik utas a halál /Alien/ - 1979, Szárnyas fejvadász (1982), Fekete eső (1989), Thelma és Louise (1991), 1492 a Paradicsom meghódítása (1992), Gladiátor (2000), Hannibal (2001)

Steven Spielberg: Cápa /Jaws/ - 1975, Harmadik típusú találkozások (1977), Bíborszín (1986), Örökké (1989), Hook (1991), Jurassic Park (1993), Elveszett világ - Jurassic Park 2 (1997), Amistad (1997), Ryan közlegény megmentése (1998), A. I. - Mesterséges értelem (2001)

Oliver Stone: Szakasz (1986), Tőzsdecápák /Wall Street/ - 1987, J.F.K. - A nyitott dosszié (1991), Ég és föld (1993), Született gyilkosok (1994), Minden héten háború (2000)

Peter Weir: Gallipoli (1981), A kis szemtanú /Witness/ - 1985, Holt költők társasága (1989), Truman Show (1998)

John Woo: Black Jack (1998) Once a Tjief (1990), Ál/Arc - Face/Off (1997) M:i-2 Mission: Impossible 2 (2000)

(Az összeállításban azok a rendezők szerepelnek, akiknek legalább négy filmje megjelent hazai kiadású DVD-n)

- Steve -


2002. augusztus 02.
Rémember és tsai.

A szigeti kavalkádban talán elsiklana a delikvens néhány kuriózum mellett. Igyekszünk segíteni az eligazodásban. Az Est Színpadnál például reggelente Tai chi gyakorlására van mód, ebéd után mindig fúvószene, estétől hajnalig pedig party-őrületek és koncertek a program. Lesz Hiperkarma koncert is, hétfőn a Fibula & Brutal Boys formáció, valamint a Rémember "fenyegetőzik" Lovasi András (Kispál és a Borz), Kiss Tibi (Quimby) és Jimbo (Warpigs) társaságában. Exkluzív mulatságukon Beastie Boys, Black Sabbath, Chemical Brothers, Cypress Hill, Depeche Mode és Eminem dalok is felhangzanak. Kedd éjjel szigetelnek: Ági és a fiúk, Draft, Phats & Small, Bangó Margit(!), valamint D.J. Sterbinszky

- pordán -


2002. augusztus 01.

Helyzetkép

Zöld Sziget

A tizedik Sziget Fesztiválon nemcsak a programok folynak, hanem az üdítők, az ásványvizek, a serek, no meg a párlatok is. A kapuk megnyitása előtt - a Szigetet 1993 óra támogató - üdítőben "utazó" multicég 10 kamionnyi frissítőt és kristályvizet szállított a helyszínre. Érdekes adalék, hogy a szigetlakók az egy hét együttlét alatt körülbelül annyi üdítőt fogyasztanak, mint ugyanebben az időszakban Győr város teljes lakossága.

Tekintve, hogy ma már a környezetvédelem és a kultúra szorosan összefüggő, összecsengő fogalmak, elismerésre méltó cselekedet, amit a jelzett cégmamut bevállal; idén olyan külföldi gépeket bérelnek és helyeznek üzembe a Diákszigeten, amelyek a kiürült üdítős és ásványvizes palackokat - a vonalkód alapján felismerve - szelektálják, visszaváltják és összepréselik. Előreláthatólag közel 100 köbméter zsugorított palack hagyhatja majd el a Hajógyári-szigetet. A palackok egyébként újra feldolgozhatók, és például polárpulóverek is készíthetők belőle.

- Sz. Z. A. -


2002. július 31.
Jubiláló Diáksziget

Mintegy hatszáz zenekar és lemezlovas lép fel a ma kezdődő jubileumi, tizedik Sziget fesztiválon. A csaknem ötven helyszínen a zenei rendezvények mellett színházi bemutatók, táncelőadások, képzőművészeti események, bábműsorok, gyermek- és sportprogramok várják az érdeklődőket az óbudai Hajógyári-szigeten.

Az idén a különböző népek, nemzetek kulturális programjainak központi helyszínévé válik a sziget északi része: ezen a területen kap helyet a Világzenei Nagyszínpad, a Folkszínpad, az Afro-Latin Színpad, és a RádióC Roma Sátor is. Szintén az idei év újítása a Viva+Talentum Színpad, ahol a fiatal tehetségek bemutatkozására nyílik lehetőség. Az egyhetes programkínálatot színesíti a szintén idén debütáló Luminárium is, amely a különleges fény- és színtechnikát ötvözi.

A nyitónap estéjén a legtöbb érdeklődőt vonzó nagyszínpadon a Cure lép fel, s ugyanott koncertezik a későbbiekben a Pulp és a brit rock-trió, a Muse, valamint Jovanotti és Iggy Pop. A fellépők között szerepel továbbá a Die Toten Hosen, a finn HIM, a Nightwish, a francia Sergent Garcia, a német "zenebohóc" Mambo Kurt, a Stereo Mc's, a Herbaliser, a Kosheen, a Mission és a Transglobal Underground, valamint a holland The Gathering, a finn The 69 Eyes, a spanyol Ska P illetve a Tarantinos.

A hazai együttesek közül a Sziámi, a Quimby, a Kispál és a Borz, az Anima Sound System, a Tankcsapda, Sub Bass Monster, a Másfél és a Freshfabrik zenél majd. A világzenei nagyszínpadon többek között Cesaria Evora, Femi Kuti, a Hedningarna, a The Klezmatics, Mory Kante, Natacha Atlas, a Boban Markovic Orkestar, a Baaba Maal, a Radio Tarifa és a Fanfare Ciocarlia ad koncertet. A tavaly debütált a Metal Hammer Színpadon a Gamma Ray, az Edguy, az Amorphis, a Doro and Blaze és három legenda: a Destruction, a Savatage és a Kreator nyomul. Az idén Fényár Hangár lesz a neve a Sziget fesztivál elektronikus tánczenét felvonultató, hétezer látogatót befogadó sátrának, ahol a nemzetközi és a magyar klubélet élvonalát képviselő lemezlovasok lépnek fel.

A Sziget építői több mint 3000 négyzetméter színpadot állítottak fel mára. Mintegy 35 ezer négyzetméter sátor "épült" ugyancsak erre az alkalomra. A legkisebb sátor 25, a legnagyobb 2700 négyzetméteres. A szervezők tovább fejlesztették a fesztivál infrastruktúráját is: ezúttal 686 illemhely, 400 zuhanyzó és a korábbiaknál lényegesen több ivókút szolgálja a szigetlakók igényeit.

- Merliner News -

 

Merliner havilap Merliner Archívum WebDesign honlap E-mail